Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24067
Συγγραφέας: Κουτσού, Θεοδώρα
Τίτλος: Η συναισθηματική νοημοσύνη των εκπαιδευτικών σε σχέση με το διδακτικό τους στιλ
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Πλατσίδου, Μαρία
Περίληψη: Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια σύνθετη έννοια που προσελκύει έντονα το ενδιαφέρον των μελετητών, λόγω των πρακτικών εφαρμογών και οφελών της στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση, στον σχολικό και στον εργασιακό χώρο. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, οι συναισθηματικά νοήμονες εκπαιδευτικοί επηρεάζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών τους. Επίσης είναι γνωστό πως το διδακτικό στιλ που υποστηρίζει ο εκπαιδευτικός επηρεάζει την εξέλιξη και τα κίνητρα των μαθητών. Η συναισθηματική νοημοσύνη ελάχιστα έχει μελετηθεί σε σχέση με τον τρόπο διδασκαλίας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη αυτού του ζητήματος. Συγκεκριμένα, η έρευνα επιχειρεί να εξετάσει τη σχέση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ικανότητας ρύθμισης του συναισθήματος με το διδακτικό στιλ που προτιμούν οι εκπαιδευτικοί. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 100 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την κλίμακα Wong Law Emotional Intelligence Scale (WLEIS, Wong & Law, 2002), την κλίμακα Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003) και την κλίμακα Teaching Styles Inventory 3.0 (Grasha, 1996). Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης και μέτρια επίπεδα ρύθμισης συναισθήματος. Το διδακτικό στιλ που κυριαρχεί είναι του Διευκολυντή. Επίσης διαπιστώθηκε πως η συναισθηματική νοημοσύνη και η ικανότητα ρύθμισης του συναισθήματος συσχετίζονται και αποτελούν προβλεπτικό παράγοντα για τα στιλ του Ειδικού, του Προσωπικού Μοντέλου, του Διευκολυντή και του Εξουσιοδότη. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την πρόβλεψη είναι η κατανόηση συναισθημάτων των άλλων, η χρήση των συναισθημάτων και η γνωστική αναπλαισίωση.
Λέξεις Κλειδιά: Συναισθηματική νοημοσύνη
Ρύθμιση συναισθήματος
Διδακτικό στιλ
Εκπαιδευτικοί
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KoutsouTheodoraMsc2019.pdf1.12 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons