Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29270
Συγγραφέας: Ιορδανόπουλος, Γαβριήλ
Τίτλος: Τα ψηφιακά εργαλεία ως μέσο βελτίωσης της διδασκαλίας και της μάθησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Ημερομηνία Έκδοσης: 2023
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Γκιώση, Στυλιανή
Περίληψη: Η χρήση ψηφιακών εργαλείων γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη ως μέσο ενίσχυσης και διεύρυνσης των εκπαιδευτικών ευκαιριών. Λόγω της μεθόδου με την οποία έχουν τροποποιηθεί, οι δυνατότητές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε όλους τους τομείς του αναλυτικού προγράμματος στο δημοτικό σχολείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα σπουδών έχει επεκταθεί. Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός από αυτά έχει ήδη μετατραπεί για χρήση σε διδακτικά περιβάλλοντα, αν και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το βαθμό στον οποίο τα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί. Βασικός σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν να διερευνηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βασικών ψηφιακών εργαλείων, τα μέσα υποστήριξης όπως είναι οι φορητές συσκευές, τα εκπαιδευτικά λογισμικά και τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να αναδειχθεί η συμβολή τους στη βελτίωση της διδασκαλίας και μάθησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον διερευνήθηκε η σχέση των εκπαιδευτικών με τα τεχνολογικά εργαλεία, ο ρόλος των ψηφιακών εργαλείων κυρίως στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων και λογισμικών στη διδασκαλία και μάθηση με έμφαση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από την πλευρά των εκπαιδευτικών τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού σύμφωνα με τη μαθητοκεντρική προσέγγιση, τη δυνατότητα καλύτερης διαμορφωτικής αξιολόγησης της απόδοσης των μαθητών και την ένταξη της βιωματικής μάθησης σε μεγάλο βαθμό στη διδακτική διαδικασία. Από την πλευρά των μαθητών τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες καλύτερης και γρηγορότερης αφομοίωσης της γνώσης, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και υψηλό βαθμό άμεσης και ουσιαστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαθητών και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών.
Λέξεις Κλειδιά: Ψηφιακά εργαλεία
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Μαθητές
Εκπαιδευτικοί
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
IordanopoulosGavriilMsc2023.pdf3.82 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons