Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24091
Συγγραφέας: Αθανασίου, Λυδία
Τίτλος: Η Ευρωπαϊκή Πολιτική για τον πολιτισμό και η ανάπτυξη του τουρισμού. Τάσεις, συνέργειες και μελλοντικές προοπτικές.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Επόπτης Καθηγητής: Μπουτσιούκη, Σοφία
Περίληψη: Κύριο στόχο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η παρουσίαση, η ανάλυση και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών για τον πολιτισμό και τον τουρισμό με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης, και η παρουσίαση των σχετικών περιφερειακών πρωτοβουλιών. Ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα και ειδικότερα στην οικονομία της Ευρώπης. Η πολιτική της Ε.Ε. στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού έχει ως στόχο την διατήρηση της Ευρώπης ως κορυφαίου προορισμού. Στην εργασία παρουσιάζονται οι μορφές εναλλακτικού αειφόρου τουρισμού και η συμβολή του πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη. Δίκτυα ευρωπαϊκών περιφερειών αναπτύσσουν συνέργειες στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού με δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση και προβολή των πολιτιστικών αγαθών της Ευρώπης με την συνακόλουθη ανάπτυξη του θεματικού και εξειδικευμένου τουρισμού. Γίνεται αναφορά σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς πολιτισμού και τουρισμού αλλά και στα προγράμματα πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου. Παρουσιάζονται οι εθνικές και περιφερειακές πολιτικές ανάπτυξης και συνοχής αλλά και στις στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση που αποτελούν ολοκληρωμένες δράσεις τοπικού οικονομικού μετασχηματισμού για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και αναγκών. Οι πολιτικές αυτές εστιάζουν στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας και χώρας. ΄ Ειδικότερη εστίαση γίνεται στις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία διαθέτει ιδιαίτερα σημαντικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Στόχος της προσέγγισης είναι να αποτυπώσει τις πρακτικές ανάπτυξης και ενσωμάτωσης της ψηφιοποίησης, της χαρτογράφησης, της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών, της αναβάθμισης και της οργάνωσης άτυπων ή τυπικών δικτύων που θα διευρύνουν την επιχειρηματικότητα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού και θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα των τουριστικών προορισμών της περιφέρειας.
Λέξεις Κλειδιά: Πολιτιστική κληρονομιά
Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες
Αειφορία
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Δικαιώματα: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AthanasiouLydiaMsc2020.pdf3.93 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons