Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23355
Συγγραφέας: Παπασταματίου, Νικόλαος
Τίτλος: Απόψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2019
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση
Επόπτης Καθηγητής: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Περίληψη: Η παρούσα έρευνα εστιάζει στη μελέτη των απόψεων των εκπαιδευτικών για τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι κοινωνικές δεξιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητα των μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες και σκοπός της μελέτης ήταν να παρουσιάσει τη σημασία των δεξιοτήτων αυτών. Επίσης, στόχο της έρευνας αποτέλεσε η ανάδειξη των απόψεων των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών τους. Για τη συλλογή των δεδομένων της έρευνας σχεδιάστηκε και χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες ένα ερωτηματολόγιο 86 ερωτήσεων, το οποίο χωριζόταν σε δύο μέρη. Στο πρώτο σκέλος του εργαλείου ερευνήθηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τις κοινωνικές δεξιότητες και τα προβλήματα συμπεριφοράς των μαθητών τους, ενώ στο δεύτερο σκέλος ερευνήθηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή. Από την ανάλυση των απαντήσεων που έδωσαν 102 εκπαιδευτικοί προέκυψε, ότι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν τον αυτοέλεγχο, τη συνεργασία, την υπευθυνότητα και τη διεκδίκηση ως τα σημαντικότερα από τα χαρακτηριστικά των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον προέκυψε, ότι τα εξωτερικευμένα και εσωτερικευμένα προβλήματα των μαθητών, όπως και η υπερκινητικότητα, επηρεάζουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες την ποιότητα διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή αναλύονται μέσω των τομέων της σύγκρουσης, της εγγύτητας και της εξάρτησης. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ο αριθμός των μαθητών μέσα στην τάξη δεν επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών, πέραν του τομέα της διεκδίκησης. Ακόμη, η οικογενειακή κατάσταση των εκπαιδευτικών, φαίνεται σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, να επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή στον τομέα της σύγκρουσης. Τα αποτελέσματα φανερώνουν την εικόνα που έχουν οι εκπαιδευτικοί για τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών τους και την ανάγκη της επιμόρφωσης τους με στόχο την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Λέξεις Κλειδιά: Κοινωνικές δεξιότητες
Διαπροσωπικές σχέσεις
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PapastamatiouNikolaosMsc2019.pdf1.72 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.