Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23260
Συγγραφέας: Γούλα, Βασιλική
Τίτλος: Παιχνιδοποίηση (gamification) και διαπολιτισμική εκπαίδευση: μια εκπαιδευτική παρέμβαση σε μαθητές Β' Δημοτικού.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2019
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Δαγδιλέλης, Βασίλειος
Περίληψη: Η συγκεκριμένη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία αφορά στην παιχνιδοποίηση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με τη μελέτη εφαρμογών με στοιχεία παιχνιδοποίησης όπως πόντοι, πίνακες κατάταξης, κτλ, σε μία διαπολιτισμική τάξη μαθητών Β΄ Δημοτικού, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και ως εκ τούτου, η ελληνική δεν αποτελεί την μητρική τους γλώσσα. Η έρευνα που υλοποιήθηκε είχε ποιοτική μορφή, και συγκεκριμένα επρόκειτο για μια μελέτη περίπτωσης σε μαθητές Β΄ τάξης ενός δημοτικού σχολείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η διδακτική παρέμβαση βασίστηκε στη χρήση φορητών συσκευών και την συνεργασία των μαθητών σε ομάδες κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Το διδακτικό σενάριο που δημιουργήθηκε αφορούσε το μάθημα της Γλώσσας και περιελάμβανε τη χρήση δύο εφαρμογών, του Καhoot και του QR Code scanner, στα πλαίσια ενός κυνηγιού θησαυρού που διαδραματίστηκε εντός σχολικής αίθουσας. Τα συμπεράσματα της έρευνας προέκυψαν έπειτα από συμμετοχική παρατήρηση και ομαδικές συνεντεύξεις με τους μαθητές αλλά και την εκπαιδευτικό της τάξης. Η γενική εικόνα της συγκεκριμένης έρευνας ήταν ικανοποιητική και τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά. Από τα βασικότερα συμπεράσματα ήταν πως, η χρήση εφαρμογών παιχνιδοποίησης σε μία διαπολιτισμική τάξη μπορεί να λειτουργήσει θετικά ώστε να υπάρξει γνωστικό όφελος κατά τη διδασκαλία, βελτίωση στη συνεργασία των μαθητών σε ομάδες και τέλος ενίσχυση των κινήτρων για ενεργό συμμετοχή στο μάθημα της Γλώσσας.
Λέξεις Κλειδιά: Παιχνιδοποίηση
Gamification
Διαπολιτισμική τάξη
Κινητή μάθηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Δικαιώματα: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GoulaVasilikiMsc2019.pdf1.94 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons