Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15785
Συγγραφέας: Γεωργίου, Μαρία Χ.
Τίτλος: Η επίδραση της μεταβλητικότητας των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στον υπολογισμό της Αξίας σε Κίνδυνο (Value-at-Risk).
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Κύρτσου, Κατερίνα
Περίληψη: Η ανάλυση του χρηματοοικονομικού κινδύνου αποτελεί ένα διαχρονικό θέμα εξέτασης από την ακαδημαϊκή κοινότητα και ενδελεχούς παρακολούθησης από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Το ενδιαφέρον της παρούσας εργασίας εστιάζεται στη διαχείριση του κινδύνου αγοράς (market risk) και συγκεκριμένα στην Αξία σε Κίνδυνο, Value-at-Risk (VaR). Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης που πραγματοποιήθηκε παρουσιάζονται αναλυτικά η αρχική της εμφάνιση, οι μέθοδοι υπολογισμού της, τα διαφορετικά είδη της καθώς και ο ρόλος που έπαιξε ως μέτρο κινδύνου κατά το ξέσπασμα της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. Στο γεγονός αυτό, είναι ιδιαίτερη η διαφωνία σχετικά με την ευθύνη της VaR κατά τη χρησιμοποίηση της από τις τράπεζες και τα χρηματοδοτικά ιδρύματα ως βασικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου αγοράς, που προτάθηκε από την Επιτροπή Βασιλείας II υπό τον Πυλώνα Ι. Η ερευνητική μελέτη πραγματοποιείται στις ημερήσιες αποδόσεις 10 ελληνικών μετοχών μικρής και μεγάλης κεφαλαιοποίησης για το χρονικό διάστημα 1999-2010. Οι χρονολογικές σειρές εξετάζονται με το μοντέλο GARCH (1,1) για την εύρεση της μεταβαλλόμενης διακύμανσης.
Λέξεις Κλειδιά: Αξία σε κίνδυνο
Value-at-Risk
Χρηματοοικονομικός κίνδυνος
Είδη VaR
Κίνδυνος αγοράς
Ασυμμετρία και κύρτωση στις χρηματοοικονομικές σειρές
Market risk
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GeorgiouMariaChMsc2012.pdf1.04 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.