Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30339
Συγγραφέας: Ανδρέου, Ελένη
Τίτλος: Χρήση και έκταση ψηφιακών εφαρμογών για ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς σκοπούς από φοιτητές/ φοιτήτριες
Ημερομηνία Έκδοσης: 2024
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Μπίκος, Κωνσταντίνος
Περίληψη: Η ανάλυση της διαδικασίας με την οποία οι φοιτητές/ φοιτήτριες - είτε στο πανεπιστημιακό χώρο είτε όχι - διαχειρίζονται και διευκολύνουν την μαθησιακή τους πορεία, έχει αποτελέσει ένα συχνά επαναλαμβανόμενο πρόβλημα έρευνας στον τομέα της εκπαίδευσης. Πρόσφατα, ανακύπτει το ερώτημα περί της προτίμησης των τεχνολογικών εργαλείων που αξιοποιούνται κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας διαδικασίας και η επακόλουθη διευκόλυνση των φοιτητών/ φοιτητριών. Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι φοιτητές/ φοιτήτριες πραγματικά χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διευκόλυνση της δικής τους μάθησης, έχουν προταθεί τρία ερευνητικά ερωτήματα. Ποια τεχνολογικά εργαλεία, πόρους και εφαρμογές προτιμούν οι φοιτητές/ φοιτήτριες για ακαδημαϊκούς έναντι μη- ακαδημαϊκούς σκοπούς; Επηρεάζει ο κλάδος σπουδών την τεχνολογική χρήση; Συσχετίζεται το πόσο χρόνο αφιερώνουν την εβδομάδα σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες με την τεχνολογική χρήση; Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, σχεδιάστηκε η κάτωθι ποσοτική ερευνητική διαδικασία, μέσω της οποίας πάρθηκαν πληροφορίες ενός δείγματος της τάξης των 160 φοιτητών/ φοιτητριών από πληθώρα Ελληνικών πανεπιστημίων θετικών και θεωρητικών σπουδών και συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου με την μορφή ηλεκτρονικής φόρμας (google-forms). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φοιτητές/ φοιτήτριες της χώρας, ακόμα και όταν είναι συχνοί χρήστες της ψηφιακής τεχνολογίας, τείνουν να μη χρησιμοποιούν κοινές τεχνολογίες για την διαδικασία μάθησης και για προσωπική χρήση. Από όλες τις αναλυμένες τεχνολογίες, η αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο και τα εργαλεία άμεσης επικοινωνίας χρησιμοποιούνται συνεχώς. Ωστόσο, σε ορισμένα εργαλεία, οι φοιτητές/ φοιτήτριες διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά τη χρήση και τη συχνότητα. Υπό το πρίσμα αυτής της κατεύθυνσης, φαίνεται ο κλάδος σπουδών να μην συσχετίζεται με την τεχνολογική χρήση, παρά μόνο σε ορισμένους τομείς, ενώ ο χρόνος μελέτης εκτός πανεπιστημίου δεν δείχνει να συσχετίζεται με την τεχνολογική χρήση.
Λέξεις Κλειδιά: Πανεπιστήμιο
Τεχνολογία
Διδασκαλία
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AndreouEleniMsc2024.pdf1.92 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.