Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29149
Τίτλος: Μουσική και ποίηση: από την αρχαιότητα έως τον ρομαντισμό
Αλλοι Τίτλοι: Music and poetry: from antiquity to romanticism
Συγγραφείς: Σοφοκλέους, Άντρεα
Λέξεις-Κλειδιά: Μεσαίωνας
Αναγέννηση
Μπαρόκ
Κλασικισμός
Συμβολισμός
Μουσική Ζωγραφική
Word painting
Symbolism
20ος αιώνας
Lied
Gregorian chant
Opera
Γρηγοριανό μέλος
Όπερα
Φωνητική μουσική
Ημερομηνία Έκδοσης: 2023
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Η σχέση μουσικής και ποίησης αποτελεί ένα ιδιαίτερο ζήτημα της μουσικολογικής έρευνας. Μέσα από την ένωση των δύο αυτών τεχνών δημιουργήθηκε ένα πλούσιο ρεπερτόριο το οποίο μπορεί να αναλυθεί σε πολυδιάστατα επίπεδα που αφορούν τόσο την τεχνική της μουσικής σύνθεσης, όσο και την αισθητική της. Ορισμένα από αυτά είναι, για παράδειγμα, το πώς εκμεταλλεύονται οι συνθέτες τα κοινά στοιχεία που διαθέτουν η γλώσσα με τη μουσική, όπως ο ρυθμός και το μέτρο, ενώ κατ’ επέκταση διερευνάται και το πώς επιδιώκεται η ανάδειξη του νοηματικού και συναισθηματικού περιεχομένου του ποιήματος. Τα κοινά στοιχεία που μοιράζονται οι δύο αυτές τέχνες, όπως για παράδειγμα ο ρυθμός, ο τονισμός και το μέτρο, αλλά και επιπλέον χαρακτηριστικά σχετικά με την μορφή, το περιεχόμενο, το νόημα και την έκφραση συναισθημάτων, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της σχέσης της μουσικής και της ποίησης. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να αναδείξει τα στοιχεία σύνδεσης μουσικής και ποίησης από την εποχή της αρχαιότητας έως τον 19ο αιώνα. Μέσα από αυτήν την ιστορική αναδρομή αναδεικνύεται ο τρόπος που εξελίσσεται η σχέση της μουσικής με την ποίηση, σε συνάρτηση πάντα με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και τα καλλιτεχνικά κινήματα κάθε εποχής. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την ενσωμάτωση των αισθητικών, φιλοσοφικών και καλλιτεχνικών ιδεών που προέκυψαν στο διάβα των εποχών και θεμελίωσαν την πορεία αυτής της σχέσης. Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσω μιας ευρείας βιβλιογραφικής επισκόπησης σε συνδυασμό με παραδείγματα μουσικών έργων.
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της πτυχιακής μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29149
Δικαιώματα: Δηλώνω υπευθύνως ότι όλα τα στοιχεία σε αυτήν την εργασία τα απέκτησα, τα επεξεργάσθηκα και τα παρουσιάζω σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, καθώς και τους νόμους που διέπουν την έρευνα και την πνευματική ιδιοκτησία. Δηλώνω επίσης υπευθύνως ότι, όπως απαιτείται από αυτούς τους κανόνες, αναφέρομαι και παραπέμπω στις πηγές όλων των στοιχείων που χρησιμοποιώ και τα οποία δεν συνιστούν πρωτότυπη δημιουργία μου.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Π)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
SofokleousAndreaPe2023.pdf20.17 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.