Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29105
Συγγραφέας: Αποστολίδης-Αφεντούλης, Βασίλειος
Τίτλος: Εργαλεία για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ημερομηνία Έκδοσης: 2023
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Φαχαντίδης, Νικόλαος
Περίληψη: Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μια δημοφιλής μέθοδος διδασκαλίας, που αξιοποιείται ιδιαίτερα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και η συμμετοχή σε αυτήν είναι κάτι απαραίτητο. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης της συμμετοχής, διότι οι συμμετέχοντες αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία ομάδα και νιώθουν πιο άνετα να εκφράζονται και να συνεργάζονται με άλλους. Άλλες έρευνες, αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες βρήκαν ενδιαφέρουσες ορισμένες πτυχές των διαδικτυακών συζητήσεων και των διαδραστικών εργασιών, ειδικά εκείνες που τους ώθησαν να κάνουν ερωτήσεις συσχετιζόμενες με προσωπικές εμπειρίες, τους προκάλεσαν να μοιραστούν διαφορετικές γνώμες και να αναπτύξουν προσωπικές απόψεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως αυτής της πανδημίας, τονίζονται οι σημαντικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης της φυσικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ενίσχυση της συμμετοχής μπορεί να υλοποιηθεί τόσο σε σύγχρονα όσο και σε ασύγχρονα περιβάλλοντα μέσω της δυνατότητας ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και της ανατροφοδότησης, ενισχύοντας τη μαθησιακή δέσμευση των συμμετεχόντων, τη συνεργατική οικοδόμηση γνώσεων και την αυτονομία. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ερευνητικό ενδιαφέρον, το οποίο αυξήθηκε με την εμφάνιση και εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, διότι όλα τα είδη εκπαιδευτικών διαδικασιών και όχι μόνο, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές και απαιτήσεις που έθεσε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα της απαραίτητης προετοιμασίας των διδακτικού προσωπικού μέσω συνεδριών εκμάθησης. Για την πραγματοποίηση αυτής, επιλέχθηκαν να χρησιμοποιηθούν πλατφόρμες και εργαλεία λογισμικού, προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα περιβάλλοντα μέσω των οποίων η διά ζώσης εκπαίδευση πέρασε στην ψηφιακή της μορφή. Γι’ αυτό τον σκοπό, είναι σημαντικό να μελετηθεί η προαναφερθείσα περιοχή, έτσι ώστε να αναφερθούν τρόποι με τους οποίους η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιτυγχάνει τον αρχικό της στόχο, δηλαδή να μπορέσει να επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο συμμετοχής με αυτό της διά ζώσης εκπαίδευσης.
Λέξεις Κλειδιά: Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
Ενίσχυση Συμμετοχής
Σύγχρονη Εκπαίδευση
Ασύγχρονη Εκπαίδευση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ApostolidisAfentoulisVasileiosMsc2023.pdf518.8 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons