Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28497
Συγγραφέας: Μήτσκα, Δήμητρα
Τίτλος: Η εκπαιδευτική ρομποτική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: η περίπτωση των βιομιμητικών ρομποτικών οντοτήτων
Ημερομηνία Έκδοσης: 2023
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Φαχαντίδης, Νικόλαος
Περίληψη: Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή και η παρουσίαση των ρομποτικών οντοτήτων με βιομιμητικό χαρακτήρα, τα οποία δύναται να ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η μελέτη στοχεύει ακόμη στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών και των εκπαιδευτικών ωφελειών που φέρει κάθε ρομπότ, το οποίο έχει επιλεχθεί ως κατάλληλο για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η εργασία εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των δυνατοτήτων που παρέχει η Εκπαιδευτική Ρομποτική στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας τη στιγμή που αξιοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο. Για την εκπλήρωση του σκοπού και των στόχων της παρούσας μελέτης ακολουθήθηκε αρχικά η δευτερογενής μέθοδος έρευνας, με στόχο την καταγραφή του θεωρητικού μέρους της μελέτης, το οποίο αφορά την βιβλιογραφική ανασκόπηση σε στοιχεία και πληροφορίες άλλων επιστημονικών μελετών και άρθρων της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας. Στη συνέχεια με υλοποίηση πρωτογενούς ποιοτικής μεθόδου έρευνας, έγινε εκτενής καταγραφή, εξέταση και ανάλυση των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων για τις διαθέσιμες ρομποτικές οντότητες με βιομιμητικό χαρακτήρα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η σύγχρονη τάση στις τεχνολογίες εκπαιδευτικής ρομποτικής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αξιοποιεί βιομιμητικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες (ανθρώπων ή ζώων) με στόχο να ενισχύσει στοιχεία όπως λεκτική και μη λεκτική έκφραση, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν πληρέστερα εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως το storytelling και η πλαισίωση της δραστηριότητας.
Λέξεις Κλειδιά: Ρομπότ
Βιομιμητικά ρομπότ
Πρόσωπο
Σώμα
Εκπαιδευτική ρομποτική
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MitskaDimitraMsc2023.pdf1.18 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons