Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28126
Author: Ντζιαχρήστου, Αρετή
Title: Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών: ανάπτυξη και στάθμιση των εργαλείων
Alternative Titles: Perceptions about educational apps use- Teachers και teachers' readiness to implement ICT
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαϊοπούλου, Γιούκη
Abstract: Η τεχνολογία κινητών συσκευών (tablet, κινητά, iPods) έχει γίνει δημοφιλείς παγκοσμίως με ένα ευρύ φάσμα χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μαθητών από πολύ μικρή ηλικία. Αν και ο αντίκτυπος της κινητής τεχνολογίας έχει μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, είναι λιγότερα γνωστά για τις πεποιθήσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τον αντίκτυπο της κινητής τεχνολογίας στη μάθηση μέσω εκπαιδευτικών ψηφιακών εφαρμογών. Αυτή η μελέτη θα διερευνήσει αυτό το σύγχρονο ζήτημα σκιαγραφώντας και επικυρώνοντας δύο νέα εργαλεία για τη μέτρηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών με κινητές συσκευές και τη διερεύνηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων τους. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε 761 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Από τις αναλύσεις προέκυψαν δύο έγκυρα εργαλεία. Το πρώτο μας εργαλείο PEAU-t αποτελείται σύμφωνα με τις αναλύσεις μας από 4 διαστάσεις των βασικών πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών: μαθησιακή αξία, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ευχαρίστηση-απόλαυση, ανησυχίες –προβλήματα. Το δεύτερο εργαλείο TRI-ICT προσδιόρισε άλλες 2 διαστάσεις: Ρίσκο και Αυτοπεποίθηση. Και οι έξι διαστάσεις είχαν ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους αλλά συσχετίστηκαν και με τις ανεξάρτητες μεταβλητές της έρευνας όπως φύλο, ηλικία, έτη προϋπηρεσίας, κλάδος, επίπεδο εκπαίδευσης κτλ. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται και γίνεται συζήτηση για τη συνεισφορά της έρευνας στη προαγωγή της επιστήμης.
Keywords: Ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές
Πεποιθήσεις
Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας
mlearning
PEAU-t
TRI-ICT
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NtziachristouAretiMsc2022.pdf1.88 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons