Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27163
Author: Καλαϊτζόπουλος, Κωνσταντίνος
Title: Οι Στρατιωτικές σχολές (ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, ΠΣΣΑ) ως εκπαιδευτικοί οργανισμοί: εξέλιξη, προκλήσεις και προοπτικές στην οργάνωση και διοίκησή τους.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Αναστασίου, Αδάμος
Abstract: Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να παρουσιάσει την οργανωτική, διοικητική και ιεραρχική διάρθρωση των στρατιωτικών σχολών στο Ελληνικό και το διεθνές πλαίσιο και να σκιαγραφήσει την ιστορία τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που τους διανοίγονται για το μέλλον. Αν και η δραστηριότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι πανάρχαια, η δημιουργία εξειδικευμένων δομών και η συστηματική οργάνωση και ανάπτυξή της είναι δημιούργημα μόλις των τελευταίων 4 αιώνων. Μάλιστα, μόλις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρείται η θεωρητικοποίηση και εμβάθυνση των εκπαιδευτικών αντικειμένων. Ως αυτό το σημείο, ωστόσο, χρειάστηκε να λάβουν χώρα μια σειρά από μεγαλύτερες ή μικρότερες καινοτομίες. Η εργασία διαρθρώνεται σε 2 μέρη – θεωρητικό και ερευνητικό – και 9 συνολικά κεφάλαια. Στο θεωρητικό μέρος, που καλύπτει τα 5 πρώτα κεφάλαια, γίνεται η παράθεση των βασικών ορισμών και εννοιών που εξετάζονται (κεφάλαιο 1), αποτυπώνεται ιστορικά η διαδικασία δημιουργίας των στρατιωτικών σχολών ως τα σημερινά μοτίβα των εκπαιδευτικών οργανισμών (κεφάλαια 2 και 3). Στη συνέχεια, τα μοτίβα αυτά αναλύονται και παρουσιάζονται συσχετιζόμενα με τα προγράμματα εκπαίδευσης (κεφάλαιο 4) και προσδιορίζονται οι ιδιαίτερες προκλήσεις και προοπτικές που διαμορφώνονται σε όλο αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερη αναφορά στο αντικείμενο της διακλαδικότητας (Κεφάλαιο 5). Στο ερευνητικό μέρος , που καλύπτει τα υπόλοιπα 4 κεφάλαια, γίνεται αρχικά η διαμόρφωση του ερευνητικού πλαισίου (κεφάλαιο 6), αποτυπώνονται τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν (κεφάλαιο 7) και τέλος αναδεικνύονται και συζητούνται τα συμπεράσματα της διεξαχθείσας έρευνας, αναδεικνυόμενων των περιορισμών της παρούσας και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα (κεφάλαια 8 και 9). Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δύο: η αξιολόγηση επιλεγμένων Ελληνικών και ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών, με βάση 25 συγκεκριμένα κριτήρια, και η αποτύπωση απόψεων 16 συνολικά ατόμων που ολοκλήρωσαν προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, μέσω ερωτηματολογίων ανοιχτού τύπου.
Keywords: Στρατιωτικές σχολές
Στρατιωτική εκπαίδευση
Military education
ΑΣΕΙ
Διακλαδικότητα
Οργάνωση και Διοίκηση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KalaitzopoulosKonstantinosMsc2022.pdf5 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons