Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/26378
Τίτλος: Θουκυδίδης και Αριστοφάνης. Η συμβολή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στη Διεθνή Πολιτική Θεωρία: μία αναστοχαστική προσέγγιση.
Συγγραφείς: Παναγουλόπουλος, Ζαχαρίας
Λέξεις-Κλειδιά: Θουκυδίδης και Αριστοφάνης μέσω των προβληματικών του πολέμου και της ειρήνης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2021
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Αδιαμφισβήτητα, η συνεισφορά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στην εξέλιξη της ορθολογικής σκέψης υπήρξε καθοριστική, αποτελώντας ένα μέρος του ευρύτερου υλικού πολιτισμού, τέχνης, επιγραφών και παπύρων που παρήχθη στον ελλαδικό χώρο για περίπου μια χιλιετία. Μέρος αυτής της σπουδαίας παγκόσμιας κληρονομιάς αποτελούν και τα έργα των Θουκυδίδη και Αριστοφάνη. Η εξέταση των έργων των Θουκυδίδη και Αριστοφάνη, υπό το πρίσμα των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ιστορικής περιόδου κατά την οποία συντάχθηκαν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι εκιμάται ότι προσεγγίζουν συνδυαστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τρία επίπεδα διεθνολογικής ανάλυσης του Kenneth Waltz στο έργο του Man, the state and war. Οι δύο σπουδαίοι αρχαίοι συγγραφείς συνεργάστηκαν για να συνθέσουν μια πλήρη εικόνα της πολύπλευρης λειτουργίας της πολιτικής. Ειδικότερα, η αριστοτεχνική παράθεση του ιστορικού πλαισίου και των πολεμικών γεγονότων, με παράλληλη διείσδυση στη διαδικασία λήψης απόφασης από τον Θουκυδίδη, σε συνδυασμό με την απλόχερη παρουσίαση των εσωτερικών διεργασιών της Αθήνας, η οποία και αντιπροσωπεύει το κυρίαρχο σήμερα, δημοκρατικού τύπου έθνος-κράτος, μας οδηγεί στην εξαγωγή εκείνων των συμπερασμάτων, τα οποία συμβάλουν στο να κατανοήσουμε τα «γιατί» των διεθνών φαινομένων. Μέσω λοιπόν της ανάλυσης των εργών των Θουκυδίδη και Αριστοφανή υπό το πρίσμα των προβληματικών του πολέμου και της ειρήνης θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στη Διεθνή Πολιτική Θεωρία.
Περιγραφή: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/26378
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
PanagoulopoulosZachariasMsc2021.pdf1.45 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons