Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25769
Συγγραφέας: Τζέλλα, Βάγια Δάφνη
Τίτλος: Φόβος της COVID-19, καταθλιπτικά συμπτώματα και άγχος και ο ρόλος του φύλου και της ηλικίας
Ημερομηνία Έκδοσης: 2021
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Σίμος, Γρηγόριος
Περίληψη: Εισαγωγή-Σκοπός: Στα πλαίσια της πανδημίας της COVID-19, ο φόβος των ατόμων για τον ιό επηρέασε την ψυχική υγεία, προκαλώντας αύξηση του άγχους και εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί η επίδραση του φόβου για την COVID-19 στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης του ελληνικού πληθυσμού. Υλικό και Μέθοδοι: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 680 άτομα (75% γυναίκες) μέσης ηλικίας 32 (TA: 12) ετών τα οποία και συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά τα ερωτηματολόγια Fear of Covid-19 Scale και DASS-21. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο σύνολο του δείγματος ο φόβος σχετίστηκε θετικά με το άγχος. Οι γυναίκες εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα φόβου, άγχους και κατάθλιψης συγκριτικά με τους άνδρες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αν και παρουσίαζαν υψηλότερο φόβο από τους νέους, οι οποίοι φάνηκε να έχουν υψηλότερο άγχος και κατάθλιψη. Από την ανάλυση πολλαπλής παλινδρόμησης, φάνηκε πως το φόβο για την Covid-19 μπορούσαν να προβλέψουν το άγχος και ηλικία. Ακόμη, φάνηκε πως ο φόβος σχετίστηκε με την κατάθλιψη, μόνο στην περίπτωση που μεσολαβούσε το άγχος. Συμπεράσματα: Τα παρόντα ευρήματα είναι προς την εννοιολογικά αναμενόμενη κατεύθυνση, αλλά και ταυτόχρονα τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών αντίδρασης των ατόμων σε καταστάσεις υγειονομικής κρίσης με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
Λέξεις Κλειδιά: Covid-19
Άγχος
Κατάθλιψη
Ψυχική υγεία
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TzellaDafniMA2021.pdf825.51 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.