Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25719
Συγγραφέας: Λουπεϊδου, Αικατερίνη
Τίτλος: Απόψεις γονέων ως προς τη πορεία σταδιοδρομίας και την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική αναπηρία.
Αλλοι τίτλοι: Perceptions of parents regarding the career path and the vocational rehabilitation of people with intellectual disabilities.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2021
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Παπαβασιλείου, Ιωάννα
Περίληψη: Βασικός σκοπός της παρούσας ποιοτικής έρευνας ήταν να μελετήσει τις απόψεις των γονέων ως προς τη πορεία σταδιοδρομίας και την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική αναπηρία. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε ένας οδηγός συνέντευξης με βάση τους βασικούς άξονες της έρευνας και συλλέχθηκε το ποιοτικό υλικό μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων. Στην έρευνα συμμετείχαν 17 γονείς που είχαν παιδιά με νοητική αναπηρία ηλικίας από 16 έως 24 ετών, ενώ για την ανάλυση του ποιοτικού υλικού αξιοποιήθηκε η προσέγγιση της Θεματικής ανάλυσης. Τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων ανέδειξαν τη σημασία που δίνουν οι γονείς στην εκπαίδευση των παιδιών τους, ώστε να δεχθούν τη κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση που θα τους εντάξει ομαλά στην αγορά εργασίας. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς έχουν προσδοκίες για τα παιδιά τους και αναφέρανε συγκεκριμένα επαγγέλματα στα οποία θα μπορούσαν να απασχοληθούν τα παιδιά τους. Ακόμα διαφάνηκε η αναγκαιότητα της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Συ.Ε.Π.) για τα άτομα με νοητική αναπηρία αλλά και τα προβλήματα αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Συ.Ε.Π. Επίσης, οι γονείς υποστήριξαν την άποψη ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να απασχοληθούν σε ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, αναδείχθηκε ο σπουδαίος ρόλος των γονέων στη πορεία της σταδιοδρομίας τους και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.
Λέξεις Κλειδιά: Ρόλος γονέων
Σταδιοδρομία
Επαγγελματική αποκατάσταση
Νοητική αναπηρία
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
LoupeidouAikateriniMsc2021.pdf1.42 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.