Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25309
Συγγραφέας: Χρανιώτη, Μαρίνα
Τίτλος: Καινοτομίες και ανάπτυξη του διεθνούς σιδηροδρομικού δικτύου των Βαλκανίων. Η συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Επόπτης Καθηγητής: Κρουστάλης, Ιωάννης
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να αναδείξει το ρόλο των υποδομών μεταφοράς και συγκεκριμένα του σιδηροδρόμου ως εργαλείου τουριστικής ανάπτυξης σε μια περιοχή. Στην εργασία αναλύεται ο ρόλος της τεχνολογίας σε σχέση με την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και η εφαρμογή καινοτομιών ως μέσο ανάδειξης αυτής της υποδομής μεταφορών. Γίνεται λόγος για τους συρμούς υψηλής ταχύτητας και τη συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων με σκοπό να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Ακολουθεί η μελέτη περίπτωσης των Βαλκανίων και μέσω ιστορικής αναδρομής, έρευνας των διεθνών δρομολογίων τους και σύγκρισής τους με άλλες χώρες διαπιστώνονται οι αδυναμίες και οι ιδιαιτερότητες αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Στην εργασία δεν περιλαμβάνονται όλες οι Βαλκανικές χώρες, αλλά έχουν επιλεγεί αυτές που γειτνιάζουν άμεσα με την Ελλάδα και αυτές που ήδη συνδέονται με σιδηρόδρομο μαζί της, δεδομένων των δρομολογίων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και με τις οποίες υπάρχει ήδη σιδηρόδρομος και δρομολόγια στην ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστω και εικονικά. Κάποιες από τις υπόλοιπες αναφέρονται παρόλα αυτά στα πλαίσια της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Στο πεδίο έρευνας βρίσκεται κυρίως το τμήμα της Βόρειας Ελλάδας, οι γειτονικές Β. Μακεδονία και Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία. Στη συνέχεια μελετάται το μερίδιο αγοράς του σιδηροδρόμου σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς και πώς η ανάπτυξη του πρώτου αποτελεί ένα βιώσιμο και οικολογικό μεταφορικό μέσο. Τέλος, παρατίθενται καινοτομίες και πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες με στόχο την ανάδειξη του σιδηροδρόμου και προτείνεται η εφαρμογή μερικών από αυτές σε Βαλκανικές χώρες.
Λέξεις Κλειδιά: Τουρισμός
Καινοτομίες
Σιδηροδρομικά δίκτυα
Βαλκάνια
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChraniotiMarinaMsc2020.pdfΧρανιώτη Μαρίνα2.47 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons