Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24041
Συγγραφέας: Καραδήμου, Μαρία
Τίτλος: Βραχύχρονη μνήμη στη φωνολογική ενημερότητα σε μαθητές δημοτικού με διαγνωσμένα προβλήματα ανάγνωσης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Πρώιου, Χαρίκλεια
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο: « Βραχύχρονη μνήμη στη φωνολογική ενημερότητα σε παιδιά δημοτικού με διαγνωσμένα προβλήματα ανάγνωσης » , είναι μια βιβλιογραφική εργασία που επικεντρώνεται στη μελέτη της αναγνωστικής ικανότητας των παιδιών με διαγνωσμένα προβλήματα ανάγνωσης, συγκριτικά με τους τυπικούς αναγνώστες ίδιας ηλικίας. Ξεκινώντας, θα προσδιοριστεί αυτό που ορίζεται ως ικανότητα ανάγνωσης αλλά και ο ρόλος της στη μάθηση, με τη βοήθεια σημαντικών μοντέλων κατάκτησης της αναγνωστικής δεξιότητας. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί η σχέση της φωνολογικής ενημερότητας με την ανάγνωση, αλλά και τι προϋποθέτει το έλλειμμα στη φωνολογική ενημερότητα ενός μαθητή. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν λεπτομερώς οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που υποστηρίζουν τη λειτουργία της ανάγνωσης και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβολή της βραχύχρονης μνήμης στην ανάγνωση των τυπικών αναγνωστών αλλά και των αναγνωστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μέσα από το μοντέλο της μνήμης εργασίας. Έπειτα, θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά των διαταραχών ανάγνωσης αλλά και το γενικότερο προφίλ των μαθητών που αντιμετωπίζουν αναγνωστικές δυσκολίες. Τέλος, μέσα από τη συστηματική μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας, σκοπός της εργασίας είναι να καταγραφούν τα λάθη που συναντούν οι μαθητές με προβλήματα ανάγνωσης και να εντοπιστούν οι αιτίες προέλευσής τους (έλλειμμα στη φωνολογική ενημερότητα ή έλλειμμα στη βραχύχρονη μνήμη), που τους διαφοροποιούν από τους τυπικούς αναγνώστες της ίδιας ηλικίας.
Λέξεις Κλειδιά: Βραχυπρόθεσμη μνήμη
Φωνολογική ενημερότητα
Προβλήματα ανάγνωσης
Ελλείμματα στη φωνολογική ενημερότητα
Ελλείμματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη
Νευρογνωστικές διεργασίες στην ανάγνωση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KaradimouMariaMsc2020.pdf.pdf1.59 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons