Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22523
Συγγραφέας: Κασιμίδου, Αναστασία
Τίτλος: Η χρήση των νέων τεχνολογιών από παιδιά προσχολικής ηλικίας στο σπίτι και το είδος επιτήρησης αυτών από την οικογένεια.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Φαχαντίδης, Νικόλαος
Περίληψη: Η χρήση των νέων τεχνολογιών έχει κατακλύσει την σημερινή ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα και έχει επεκταθεί και σε πολύ νεότερες ηλικίες όπως η προσχολική ηλικία. Η παρούσα έρευνα σκοπεύει να διερευνήσει τη χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεόραση, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ, Η/Υ με ή χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο) από παιδιά προσχολικής ηλικίας και το είδος γονεϊκής επιτήρησης (γονεϊκή στήριξη και γονεϊκός έλεγχος) που ασκείται στη χρήση τους. Χρησιμοποιήθηκε σταθμισμένο ερωτηματολόγιο σε 149 γονείς παιδιών ηλικιών από 3 έως 6 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς επιτρέπουν με φθίνουσα σειρά τη χρήση της τηλεόρασης, του έξυπνου κινητού τηλεφώνου, του τάμπλετ, του Η/Υ με σύνδεση και τέλος του Η/Υ χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο από μισή έως μία ώρα σε καθημερινή βάση. Τα κύρια κίνητρα των γονέων για τη χρήση των συσκευών από τα παιδιά είναι η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Οι γονείς επιδεικνύουν εξίσου γονεϊκή στήριξη και γονεϊκό έλεγχο στην επιτήρηση των συσκευών αυτών. Η ομάδα των ισορροπημένων γονέων υπερτερεί αυτής των προστατευτικών, υποστηρικτικών και αποστασιοποιημένων γονέων και δεν εμφανίζεται καθόλου η ομάδα των αυταρχικών γονέων σε αντίθεση με άλλες έρευνες σε χώρες της Ευρώπης. Όσον αφορά τις δημογραφικές διαφορές των γονέων φάνηκε ότι οι μητέρες, οι γονείς 31-40 ετών και οι απόφοιτοι ΑΕΙ βρίσκονται πιο ενεργά στην επιτήρηση των παιδιών τους. Όσον αφορά τα παιδιά, φάνηκε ότι τα αγόρια και τα παιδιά 4 με 4,5 ετών ελέγχονται και στηρίζονται περισσότερο. Επίσης, όσο αυξάνεται ο αριθμός παιδιών στην οικογένεια μειώνεται ο βαθμός επιτήρησης. Τέλος, η χρήση της τηλεόρασης και του έξυπνου κινητού διαφοροποιούνται ως προς την γονεϊκή επιτήρηση.
Λέξεις Κλειδιά: Διαδίκτυο
Παιδιά προσχολικής ηλικίας
Γονεϊκός έλεγχος
Γονεϊκή στήριξη
Γονεϊκή επιτήρηση
Γονεϊκά στυλ
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KasimidouAnastasiaMsc2018.pdf1.93 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons