Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15397
Συγγραφέας: Σιγκούδης, Γρηγόριος
Τίτλος: Οικονομετρική διερεύνηση των προσδιοριστικών παραγόντων του ελλείμματος Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών: ανάλυση στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας με χρήση λογισμικού Eviews.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επόπτης Καθηγητής: Παναγιωτίδης, Θεόδωρος
Περίληψη: Η αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ των οικονομιών, ως κύριο αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εμποδίων διακίνησης αγαθών και κεφαλαίων μεταξύ των οικονομικών παραγόντων ανά την υφήλιο, δημιουργεί εύλογη ανάγκη τόσο ερμηνείας των αποκλίσεων στις οικονομικές καταστάσεις που καταγράφουν τις ανωτέρω ροές, όσο και αντιμετώπισης των ενδεχόμενων μελλοντικών προβλημάτων που μπορούν να ενσκήψουν εξαιτίας αδυναμίας διατήρησης των ανισορροπιών. Στην μελέτη που ακολουθεί, αρχικά αναλύεται το Ισοζύγιο Πληρωμών, μιας και αποτελεί τη βασική λογιστική κατάσταση που καταγράφει τις συναλλαγές μιας χώρας με το εξωτερικό, εστιάζοντας στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, το επιμέρους ισοζύγιο που καταγράφει την καθαρή επενδυτική θέση της χώρας σε ετήσια βάση. Μέσα από το παράδειγμα της Ελλάδας, επισημαίνονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την εμφάνιση έντονων και επίμονων αποκλίσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, δίνοντας έμφαση στα ιδιαιτέρως υψηλά ελλείμματα της τελευταίας δεκαετίας. Διαμέσου της βιβλιογραφικής επισκόπησης, καταγράφονται οι προσδιοριστικοί παράγοντες του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ), όπως αυτοί έχουν προκύψει από τη θεώρηση του Ισοζυγίου ως τη διαφορά της εθνικής αποταμίευσης από την εθνική επένδυση. Στοχεύοντας στους μακροοικονομικούς, χρηματοπιστωτικούς και διαρθρωτικούς παράγοντες που επηρεάζουν κυρίως την ιδιωτική αποταμίευση, γίνεται διαγραμματική ανάλυση της επίδρασης των εν λόγω παραγόντων στο ΙΤΣ της Ελλάδας. Τέλος, επιχειρείται η εμπειρική διερεύνηση της επίδρασης επιλεγμένων οικονομικών μεταβλητών στο ΙΤΣ. Χρησιμοποιώντας ετήσια δεδομένα από το 1974 έως το 2011, τεκμηριώνονται οικονομετρικά διαμέσου του ελέγχου συνολοκλήρωσης, τόσο μακροχρόνιες, όσο και βραχυχρόνιες γραμμικές σχέσεις, αξιολογώντας παράλληλα την προβλεπτική ικανότητα των προτεινόμενων υποδειγμάτων.
Λέξεις Κλειδιά: Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Συνολοκλήρωση
VECM
Έλλειμμα
Ισοζύγιο Πληρωμών
Eviews
CA
ΙΤΣ
Ελληνική οικονομία
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
SigkoudisGrigoriosMsc2013.pdf1.53 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons