Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30443
Author: Βελλή, Ελένη
Title: Η αποδοχή της ενσωμάτωσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην τάξη από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Εφαρμογή του μοντέλου UTAUT
Date Issued: 2024
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Ζαφειρόπουλος, Κωνσταντίνος
Abstract: Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας κατέδειξε ότι η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας με δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά τη φύση της επιστημονικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο. Από τη μια η διεπιστημονικότητα της έγκειται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει μια σύνθεση πολλών αντικειμένων, των μαθηματικών και της φυσικής, του σχεδιασμού και της καινοτομίας, της πληροφορικής και του προγραμματισμού. Από την άλλη η δυναμική της ως διδακτικό εργαλείο καταδεικνύεται από την ισχυρή σύνδεση με τις ήπιες δεξιότητες. Μαθητές που εργάζονται με την εκπαιδευτική ρομποτική ενθαρρύνονται στη δημιουργικότητα , την κριτική σκέψη , την επικοινωνία και τη συνεργασία. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται διστακτικοί ως προς την ένταξή της στο ελληνικό σχολείο. Στην παρούσα εργασία προσδιορίστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή ενσωμάτωσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπό το πρίσμα της ενοποιημένης θεωρίας αποδοχής και χρήσης της τεχνολογίας (UTAUT) με την κατάλληλη προσθήκη μεταβλητών, προσαρμοσμένες στο πεδίο της διερεύνησης. Για τη συλλογή των δεδομένων σχεδιάστηκε ερωτηματολόγιο 50 ερωτήσεων στο λογισμικό διαχείρισης ερευνών Google Forms και για την ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το ελεύθερο λογισμικό Jamovi. Στην έρευνα συμμετείχαν 174 εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η προσδοκία απόδοσης και το προσδόκιμο προσπάθειας, δύο από τις βασικές μεταβλητές του μοντέλου UTAUT επιδρούν θετικά στην πρόθεση και υιοθέτηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην τάξη. Παρομοίως θετική συσχέτιση προέκυψε ανάμεσα στην πρόθεση χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των μεταβλητών της προσδοκώμενης ευχαρίστησης και της προσωπικής καινοτομίας που προστέθηκαν στο μοντέλο UTAUT για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας. Εξίσου σημαντικό πόρισμα αποτελεί ο ρυθμιστικός ρόλος της διδακτικής προϋπηρεσίας.
Keywords: Ενσωμάτωση
Εκπαιδευτική Ρομποτική
Μοντέλο UTAUT
Εκπαιδευτικοί
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VelliEleniMsc2024.pdf2.18 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons