Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30316
Author: Βλάχου, Δέσποινα Παγώνα
Title: Η επιρροή των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων στην εργασιακή επανένταξη πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών
Date Issued: 2024
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Νεοφώτιστος, Βασίλειος
Abstract: Το θέμα που προσεγγίζει η παρούσα ερευνητική προσπάθεια εφάπτεται στο θεωρητικό πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από τη μία και στα χαρακτηριστικά των πρώην χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών από την άλλη. Σκοπός της έρευνας είναι να αναδειχθούν οι απόψεις και οι εμπειρίες των υποκειμένων που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης ή την έχουν ολοκληρώσει, σχετικά με για την επαγγελματική τους εξέλιξη και εργασιακή τους επανένταξη με άξονα τις δοθείσες ευκαιρίες κατάρτισης κατά την διάρκεια της απεξαρτητικής τους προσπάθειας στο πρόγραμμα απεξάρτησης. Η παρούσα διπλωματική εργασία ακολουθεί την ποιοτική μέθοδο για να μπορέσει να ερευνήσει τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ολοκληρώσει την απεξάρτηση ή βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και ακολουθεί τη μέθοδο της θεματικής ανάλυσης. Οι θεματικές κατηγορίες που εντοπίζονται στην επιρροή των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων στην εργασιακή επανένταξη πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών είναι: 1) Ευκαιρίες Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, 2) Συναισθήματα – Οφέλη, 3) Στάσεις Απέναντι στα Προγράμματα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, 4) Δυσκολίες και 5) Συμβολή της Εκπαίδευσης – Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Εύρεση Εργασίας. Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει την στόχευση των προγραμμάτων απεξάρτησης προς την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Μάλιστα τα ίδια επενδύουν και παρακινούν προς την επίτευξη του μοντέλου Θεραπείας Εκπαίδευσης/Επαγγελματικής Κατάρτισης με τελικό στόχο την Επαγγελματική Αποκατάσταση και την πλήρη απελευθέρωση και αυτονόμηση του ατόμου.
Keywords: Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Απεξάρτηση
Πρόγραμμα Απεξάρτησης
Κοινωνική και Εργασιακή Επανένταξη
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VlachouDespoinaPagonaMsc2024.pdf1.69 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.