Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30265
Author: Εξαρχοπούλου, Ευριδίκη
Title: Μηχανισμοί διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας: εργαλεία ανίχνευσης δεξιοτήτων στην ευρωπαϊκή ένωση και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Μπουτσιούκη, Σοφια
Abstract: Η συζήτηση για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι δεξιότητες στην απασχόληση καθώς και τα αδιέξοδα της αγοράς εργασίας δεν είναι ούτε νέα, ούτε αποτελεί μόνο εθνική υπόθεση, είναι σίγουρο όμως πως σαν πολίτες μας αφορά περισσότερο από ποτέ. Δεκαετίες πλέον οι στρατηγικές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, απαραίτητων για την εξασφάλιση θέσης στην αγορά εργασίας απασχολούν τα κράτη σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ο σχεδιασμός αναφορικά με την ζήτηση δεξιοτήτων συμπεριλαμβάνεται κατά προτεραιότητα πολιτικής στην ατζέντα των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και Διεθνείς Οργανισμοί συστηματικά μελετούν την επίδραση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και επικεντρώνονται ολοένα σε αποτελεσματικότερους τρόπους ανίχνευσης των συγκεκριμένων αναγκών σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν προληπτικά και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στα οικονομικά συστήματα μέσω της ενίσχυσης της απασχολησιμότητας του εργατικού δυναμικού. Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται σε εργαλεία ανίχνευσης δεξιοτήτων που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δίνεται έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα κυρίως στις προκλήσεις και τις επιτυχίες που προκύπτουν από την από την υιοθέτηση αυτών των μηχανισμών στην ελληνική αγορά εργασίας.
Keywords: Εργαλεία ανίχνευσης δεξιοτήτων
Αγορά εργασίας
Πολιτικές απασχόλησης
Συστήματα διακυβέρνησης δεξιοτήτων
Πολιτικές ανάπτυξης δεξιότητων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ExarchopoulouEvridikiMSc2023.pdf6.36 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons