Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30240
Author: Λιακούδης, Κωνσταντίνος
Title: Η συνταγματική κατοχύρωση της δια βίου μάθησης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού στην Ελλάδα, το εθνικό και το ενωσιακό νομικό πλαίσιο.
Alternative Titles: The constitutional enshrining of lifelong learning, vocational training and vocational guidance counseling in greece, the national and eu legal framework
Date Issued: 2024
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Νεοφώτιστος, Βασίλειος
Abstract: Η μελέτη αυτή ασχολείται με το θέμα της Συνταγματικής Κατοχύρωσης των θεσμών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καθώς και της Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Ελλάδα. Οι ερευνητικοί στόχοι της εργασίας είναι: να εξεταστεί εάν υπάρχει Συνταγματική Κατοχύρωση των υπό διερεύνηση θεσμών στο Ελληνικό Σύνταγμα, να διερευνηθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα Συνταγματικής Κατοχύρωσης και σε τι θα ωφελούσε αυτή, να εξεταστούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά πόσο αυτές έχουν ενσωματωθεί στο Ελληνικό Νομικό Πλαίσιο, να γίνει μία συγκριτική ανάλυση με την πραγματικότητα αναφορικά με τους εξεταζόμενους θεσμούς στη Σουηδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να αναζητηθούν καλές πρακτικές, σε σχέση με την κατοχύρωση των υπό διερεύνηση θεσμών στις χώρες αυτές, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας και να γίνει μία πρόταση σχετικά με τη συνταγματική κατοχύρωση των υπό διερεύνηση θεσμών. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εργασία είναι η βιβλιογραφική έρευνα μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, στο κατά πόσο δηλαδή υπάρχει η Συνταγματική Κατοχύρωση και εάν θα μπορούσε να υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό. Γίνεται μία εισαγωγή στις έννοιες και στους όρους που χρησιμοποιούνται και μελετάται ο αντίκτυπος που έχουν οι θεσμοί αυτοί στην ελληνική κοινωνία μέσα από διαθέσιμες έρευνες. Μελετώνται τα άρθρα 5, 16 και 22 του ελληνικού συντάγματος καθώς και το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και κατά πόσο αυτό έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη. Τέλος γίνεται μία αναφορά σε πρακτικές άλλων χωρών και προτείνεται μια πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει μήτρα κατοχύρωσης των θεσμών αυτών.
Keywords: Συνταγματική Κατοχύρωση
\
Επαγγελματική Εκπαίδευση
Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LiakoudisKonstantinosMsc2024.pdf1.21 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons