Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30174
Author: Τζανίδης, Φώτιος
Title: Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη χρηματοοικονομική - Χρηματοοικονομική ανάλυση των εταιρειών Baidu INC και IBM.
Alternative Titles: The techniques of artificial intelligence in the financial field - Financial analysis of Baidu INC and IBM.
Date Issued: 2024
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Λιβάνης, Ευστράτιος
Abstract: Είναι ευρέως γνωστό πως οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν επηρεάσει ανεξαιρέτως όλες τις πτυχές της ζωής παγκοσμίως. Οι μεταβολές που υφίστανται είναι συνεχείς και καθημερινές, οδηγώντας σε θεμελιώδεις αλλαγές που καταλήγουν στη συγκρότηση μιας νέας πραγματικότητας. Είναι αυτονόητο πως από τη συγκεκριμένη συνθήκη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο τομέας της χρηματοοικονομικής. Συνεπώς, με την παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκεται η χρηματοοικονομική ανάλυση δύο εταιριών του κλάδου που χρησιμοποιούν ενεργά τις εφαρμογές την τεχνητής νοημοσύνης. Βάσει λοιπόν των επίσημων δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων τους, πραγματοποιείται χρηματοοικονομική ανάλυση με αριθμοδείκτες για το χρονικό διάστημα 2019-2022. Ειδικότερα, αναλύονται τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών Baidu, Inc. και International Business Machines (IBM). Αρχικά, παρουσιάζονται οι έννοιες των βασικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων μέσα από την μελέτη τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς βιβλιογραφίας. Ακολούθως, πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση των βασικών αριθμοδεικτών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τις επιλεγμένες λογιστικές περιόδους. Αφού γίνει αναφορά στα προφίλ των εταιριών καθώς και στη δραστηριότητα τους, θα παρουσιαστούν, μέσω της χρήσης των αριθμοδεικτών ρευστότητας, αποδοτικότητας, δραστηριότητας και διάρθρωσης κεφαλαίου και βιωσιμότητας, τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των δύο εταιριών. Εν κατακλείδι, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης που προέκυψαν με βάση τον διεξοδικό έλεγχο και την σύγκριση των αποτελεσμάτων των αριθμοδεικτών καθώς και η επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας.
Keywords: Τεχνητή Νοημοσύνη
Μηχανική Μάθηση
Χρηματοοικονομική Ανάλυση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TzanidisFotisMsc2024.pdf5.42 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons