Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30173
Author: Ιτιμούδης, Θεόδωρος
Title: Πράσινη επιχειρηματικότητα στη βιομηχανία τροφίμων
Alternative Titles: Green enterpreneurship in food industry
Date Issued: 2024
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Σουμπενιώτης, Δημήτριος
Abstract: Στην παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί η παρουσίαση του προφίλ της Πράσινης Επιχειρηματικότητας . Η Πράσινη Επιχειρηματικότητα αντιπροσωπεύει μια νεοεμφανιζόμενη μορφή οικονομικής δραστηριότητας, που επιδιώκει την ενσωμάτωση της προστασίας του περιβάλλοντος στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει το εύρος των προοπτικών και δυνατοτήτων της για την ανάπτυξη επιτυχημένων πρακτικών καθώς και να υποδείξει τρόπους βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις βιομηχανίες τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνει το κοινό που θα μελετήσει την εργασία να ανταποκριθεί θετικά στις σύγχρονες προκλήσεις , και να υιοθετήσει πιο πράσινες πρακτικές σκέψης. Η μεθοδολογία της εργασίας βασίζεται στη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων μέσω ανασκόπησης άρθρων, βιβλιογραφικών πηγών αλλά και προηγούμενων έρευνών. Η δομή της εργασίας αποτελείται από οκτώ κεφάλαια. Αρχικά, στα Κεφάλαια Α και Β, προσεγγίζεται θεωρητικά η Πράσινη Επιχειρηματικότητα (ΠΕ). Παρέχονται απαραίτητα εισαγωγικά στοιχεία όπως ορισμοί σχετικοί με το θέμα και οι διάφορες μορφές που λαμβάνει αυτή η νέα μορφή επιχειρηματικότητας. Επιπλέον αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν την Πράσινη Επιχειρηματικότητα. Ακολουθεί το Κεφάλαιο Γ στο οποίο επιχειρείται μια συνοπτική αναφορά στη νομοθεσία, στο ρόλο του κράτους αλλά και στη κατάσταση της Ελλάδας, σε ότι αφορά αυτόν τον φιλικότερο προς το περιβάλλον τύπο επιχειρηματικότητας . Στο επόμενο, και ίσως πιο σημαντικό τμήμα της εργασίας, στα Κεφάλαια Δ, Ε και ΣΤ, παρουσιάζονται καινοτόμες πρακτικές στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων στο πλαίσιο της πράσινης επιχειρηματικότητας όπως η διαχείριση νερού και αποβλήτων, οι σύγχρονες εξελίξεις στη συσκευασία και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οφέλη της οργανικής καλλιέργειας, καθώς και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών με χαμηλή κατανάλωση πόρων και ενέργειας (π.χ. νανοτεχνολογία). Επιπλέον εξετάζονται έννοιες όπως η αστική γεωργία και η βιομηχανική συμβίωση, που ενδέχεται να είναι άγνωστες ως προς το ευρύτερο κοινό. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του θέματος, συνοδευόμενα από προσωπικές προτάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία για μελλοντικές έρευνα και ενασχόληση.
Keywords: Περιβάλλον
Βιωσιμότητα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ItimoudisTheodorosMsc2024.pdf722.43 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons