Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30166
Author: Ανεστίδης, Τριαντάφυλλος
Title: Στρατηγικές και πολιτικές μάρκετινγκ αντιμετώπισης της εποχικής διακύμανσης της ζήτησης στον τουρισμό μέσα από την ανάδειξη των εμπειριών των ενεργών επισκεπτών σε περιόδους χαμηλής ζήτησης - Μελέτη περίπτωσης: η νήσος της Θάσου.
Alternative Titles: Marketing strategies and Policies to address seasonal variation in tourism demand by highlighting the experiences of active visitors during periods of low demand - Case study Thassos island
Date Issued: 2024
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Βασιλειάδης, Χρήστος
Abstract: Η παρούσα διατριβή διερευνά αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές μάρκετινγκ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η εποχική διακύμανση της τουριστικής ζήτησης, με επίκεντρο το νησί της Θάσου. Στόχος της έρευνας είναι να συμβάλει στις βιώσιμες τουριστικές πρακτικές και στην οικονομική σταθερότητα των προορισμών, προς όφελος τόσο της τουριστικής βιομηχανίας όσο και των τοπικών κοινοτήτων. Χρησιμοποιώντας ένα δομημένο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε μέσω διαφόρων διαδικτυακών καναλιών, συλλέχθηκαν 140 απαντήσεις, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση των αντιλήψεων και των εμπειριών των επισκεπτών. Η ανάλυση των εποχιακών διακυμάνσεων αποκαλύπτει ότι οι φυσικοί παράγοντες ασκούν σημαντική επίδραση στην εποχικότητα του τουρισμού, ενώ οι θεσμικοί παράγοντες και οι παράγοντες προσφοράς παρουσιάζουν περιορισμένη επίδραση. Οι παράγοντες της ζήτησης, αν και στατιστικά σημαντικοί, θεωρούνται μέτριας επιρροής από τους ερωτηθέντες. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της εποχικότητας δείχνουν ότι τα επίπεδα τιμών, η εξοικονόμηση κόστους και οι εκπτώσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τουριστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρει ο προορισμός και η ενεργή επιχειρηματική συνεργασία είναι στατιστικά σημαντικές για τη μείωση της εποχικότητας. Παραδόξως, ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών και οι προσπάθειες μάρκετινγκ που δίνουν έμφαση στις θετικές εμπειρίες των πελατών δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική επίδραση στον μετριασμό της εποχικότητας. Αντίθετα, η υποδομή μεταφορών αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των επιπτώσεων της εποχικότητας στην τουριστική ζήτηση. Συμπερασματικά, η παρούσα έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της εποχικότητας και προτείνει στοχευμένες στρατηγικές μάρκετινγκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφοροποίησης των υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες των επισκεπτών κατά τη διάρκεια περιόδων εκτός αιχμής, των συνεργατικών προσπαθειών και της ισχυρής υποδομής μεταφορών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της εποχικής διακύμανσης της τουριστικής ζήτησης στο νησί της Θάσου. Τα ευρήματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών πρακτικών και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες τόσο για τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου όσο και για τους διαχειριστές των τουριστικών προορισμών.
Keywords: Εποχικότητα
Εποχική διακύμανση ζήτησης
Εμπειρία επισκεπτών
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AnestidisTriantafyllosMsc2024.pdf4.26 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons