Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30147
Author: Κουπάντσης, Θωμάς
Title: Μια συγκριτική ανάλυση του κλάδου της βιομηχανίας μεταποίησης των τροφίμων
Alternative Titles: A comparative analysis of the of the food manufacturing sector
Date Issued: 2024
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Παναγιωτίδης, Θεόδωρος
Abstract: Ο κλάδος της Μεταποίησης στην Ελλάδα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά δραστηριότητα με βάση τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ της χώρας, με ποσοστό συμμετοχής σε αυτό ίσο με 15% το 2020. Ειδικότερα, η Βιομηχανία των Τροφίμων και Ποτών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταποιητικές βιομηχανίες και καλύπτει περίπου το 28,5% του συνόλου των επιχειρήσεων μεταποίησης, ενώ απασχολεί το 36,8% του εργατικού δυναμικού στο σύνολο της μεταποίησης. Τα χρόνια μετά το 2020, έχει να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις από γεγονότα όπως είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και μόλις το τελευταίο εξάμηνο την πολεμική σύρραξη στη Μ. Ανατολή. Παρόλα αυτά, την περίοδο αυτή έχει να επιδείξει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε δείκτες όπως είναι ο κύκλος εργασιών ή της παραγωγής, σε σύγκριση με τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για να μπορέσει η ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών να είναι ανταγωνιστική θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην καινοτομία, η οποία θα έρθει μέσα από την Έρευνα και Ανάπτυξη και την μεγαλύτερη επένδυση χρημάτων προς την κατεύθυνση αυτή. Ο τομέας αυτός είναι κάτι στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης υστερούν σε σχέση με τις αντίστοιχές σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, όπως είναι της Ολλανδίας, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ένα πολύ σημαντικό πεδίο στο οποίο η ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες είναι η προσαρμογή της στα δεδομένα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Υπάρχουν πολλά εργαλεία στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση που θα μπορέσουν να την βοηθήσουν στο να εξελιχθεί αφού πρώτα τα οικειοποιηθεί και τα εντάξει στις δραστηριότητές της. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών για το μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα-προκλήσεις, όπως είναι η έλλειψη των τροφίμων για το σύνολο του πληθυσμού της γης, η διαχείριση του μεγάλου όγκου αποβλήτων που παράγει και η μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Φυσικά οι επίτευξη των παραπάνω στόχων θα πρέπει να συνδυαστεί με την προσαρμογή της σε νέες αναδυόμενες τάσεις στον τομέα των τροφίμων.
Keywords: Συγκριτική ανάλυση
Βιομηχανία τροφίμων
Καινοτομία
Ανταγωνισμός
4η Βιομηχανική Επανάσταση
Νέες τάσεις τροφίμων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KoupantsisThomasMsc2024.pdf4.58 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons