Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30105
Author: Ιακωβίδου, Ιωάννα
Title: Δεξιότητες στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον εργασίας: δεξιότητες και αγορά εργασίας, φορείς προώθησης επαγγελματικού προσανατολισμού και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, ενεργοποίηση και αντιστοίχιση τους.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Μπιτζένης, Αριστείδης
Abstract: Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η αγορά εργασίας αλλάζει ταχύτατα. Παγκοσμιοποίηση, ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, δημογραφικές αλλαγές και μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, μετέβαλλαν και συνεχίζουν να μεταβάλλουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά εργασίας, όπως και τις απαιτούμενες από αυτήν δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δεξιότητες, καθώς και ζητήματα που αφορούν στις δεξιότητες, όπως για παράδειγμα η «αναντιστοιχία δεξιοτήτων» στην αγορά εργασίας, βρίσκονται τελευταία, ολοένα και περισσότερο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω πεδίο. Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει κυρίως από την παραδοχή πως η ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη προσαρμογή ατόμου και κοινωνίας στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και παράλληλα να αμβλύνει την παρατεταμένα υψηλή «αναντιστοιχία δεξιοτήτων» στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά εργασίας και τις αρνητικές συνέπειες της στην απασχόληση και ανταγωνιστικότητα. Ποιες, ωστόσο, είναι οι δεξιότητες εκείνες, στην ανάπτυξη των οποίων χρειάζεται να επικεντρωθούν άτομα και φορείς; Ποιος ο ρόλος των φορέων επαγγελματικού προσανατολισμού στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ποια η παρουσία και λειτουργία τους στη χώρα μας; Για ποιο λόγο η ανάπτυξη των δεξιοτήτων αφορά την Ε.Ε. και ποιες οι ενέργειες της ίδιας στο εν λόγω πεδίο; Ποια η απόδοση των ευρωπαϊκών χωρών στο τρίπτυχο ανάπτυξη-ενεργοποίηση-αντιστοίχιση δεξιοτήτων, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Δείκτη Δεξιοτήτων 2022; Στα ανωτέρω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η παρούσα εργασία, αποσκοπώντας να συμβάλει στην ανάδειξη και κατανόηση των δεξιοτήτων και των παραμέτρων τους στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον εργασίας, και συνακόλουθα στη λήψη ορθών αποφάσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων. Βασικό συμπέρασμα της εργασίας είναι ότι οι δεξιότητες έχουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του σύγχρονου ατόμου, όπως και της ίδιας της Ε.Ε. Ωστόσο, η απόδοση των ευρωπαϊκών χωρών στην ανάπτυξη-ενεργοποίηση-αντιστοίχιση δεξιοτήτων διαπιστώνεται γενικότερα χαμηλή. Συνεπώς, η ανάγκη λήψης αποφάσεων για ενίσχυση και διεύρυνση των πολιτικών δεξιοτήτων, όπως και για ανάπτυξη και προώθηση του επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι τόσο επιτακτική όσο και επείγουσα.
Keywords: Ευρωπαϊκός δείκτης δεξιοτήτων
European skills index
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IakovidouIoannaMsc2023.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons