Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29731
Author: Αποστολάκη, Μαρία
Title: Διερευνώντας το εργασιακό στρες και την εξουθένωση των εργαζομένων κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα: H περίπτωση της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών υγείας.
Alternative Titles: Investigating Work Stress and Employee Burnout During the COVID Pandemic in Greece: The Case of Health Services Reorganization.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Supervisor: Κάτου, Αναστασία
Abstract: Η ταχεία παγκόσμια έξαρση του Covid-19 προκάλεσε αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων καθώς και στην επαγγελματική τους συμπεριφορά. Λόγω των σκληρών συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να εργάζονται πολλές και επίπονες ώρες στο χώρο εργασίας τους. Η αλλαγή αυτή σημειώθηκε στη συμπεριφορά των εργαζομένων, κυρίως των επαγγελματιών υγείας, οδηγώντας στην εμφάνιση του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης. Στόχος αυτής της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της επαγγελματικής εξουθένωσης και των επιπέδων εργασιακού στρες των εργαζομένων, των πόρων εργασίας, υλικών ή άυλων. Ακόμη, στα πλαίσια του ερευνητικού μέρους, διεξήχθη πρωτογενής έρευνα, μέσω ερωτηματολογίου ώστε να προσδιοριστούν οι λόγους για τους οποίους οι επαγγελματίες υγείας βίωσαν εργασιακό στρες και επαγγελματική εξάντληση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μελέτη βασίστηκε και ταυτίζεται με τα ευρήματα της βιβλιογραφίας κατά την διάρκεια της πανδημίας (2019-2022) και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για την επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων και τους παράγοντες που την προκαλούν. Τα δεδομένα ελέγχθηκαν για αξιοπιστία για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της έρευνας και στη συνέχεια τα δεδομένα υποχώρησαν για να ελεγχθούν οι υποθέσεις / υποερωτήματα. Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν κυρίως τις υποθέσεις, αποδεικνύοντας τη θετική συσχέτιση των μεταβλητών. Ωστόσο, οι απαιτητικές και παράλληλα, οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την νοσηλεία των COVID-19 ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αύξησαν σημαντικά την εξουθένωση των εργαζομένων, αύξησε το εργασιακό τους άγχος και συνέβαλε στην περαιτέρω συναισθηματική φόρτιση των εργαζομένων στο τομέα της υγείας.
Keywords: Burnout
Health Services Reorganization
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ApostolakiMariaMsc2023.pdf1.4 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons