Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29429
Author: Χανδόλια, Ελένη
Title: Η αξιοποίηση του e-mentoring στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μία εμπειρική έρευνα βασισμένη στις απόψεις των εκπαιδευτικών του νομού Πιερίας.
Alternative Titles: The utilization of e-mentoring in primary education. An empirical research based on the views of teachers in the prefecture of Pieria.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η χρήση της ηλεκτρονικής καθοδήγησης (e-mentoring) στην εκπαιδευτική πρακτική τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσφέρει επιλογές για εξ αποστάσεως βοήθεια και συμβουλευτική για τις ανάγκες και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι καθοδηγούμενοι εκπαιδευτές. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου υπάρχει ανάγκη για άμεση μεταφορά γνώσεων, τεχνογνωσίας και πληροφοριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους, η κατανόηση του ρόλου της διαδικτυακής τεχνολογίας στην υποβοήθηση της μάθησης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει συμβάλει στην ενίσχυση της παραδοσιακής μορφής καθοδήγησης με νέα τεχνολογικά εργαλεία. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια μοναδική, συμφέρουσα και πρακτική επιλογή. Η συμμετοχή σε ένα συνεργατικό κοινοτικό πλαίσιο e-mentoring επιτρέπει στους μέντορες και τους καθοδηγούμενους να μοιράζονται, να συζητούν και να αξιολογούν πόρους, μεθόδους και εμπειρίες μέσω ασύγχρονων διαύλων επικοινωνίας που καταργούν τους χωροχρονικούς περιορισμούς και προάγουν ένα περιβάλλον ανοιχτό, προσαρμόσιμο, ενθαρρυντικό και αναστοχαστικό. Προκειμένου η καθοδήγηση να είναι χρήσιμη και εποικοδομητική για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη του καθοδηγούμενου, διερευνάται σε αυτό το πλαίσιο ποιες πτυχές της ηλεκτρονικής καθοδήγησης χτίζουν, εξελίσσονται και ολοκληρώνουν αποτελεσματικά τη διαδικασία σχετίζονται με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση των μελών, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στο να αναδείξει περισσότερα για το πώς αισθάνονται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολείο στο σύνολό του και τις σκέψεις τους σχετικά με τη χρήση του e-mentoring. Το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος της μελέτης είναι η τοποθεσία των σχολείων στο νομό Πιερίας. Η μελέτη διεξήχθη με τη μέθοδο που είναι γνωστή ως ποσοτική έρευνα.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChandoliaEleniMsc2023.pdf2.8 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons