Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29425
Author: Τζιάνη, Αρετή
Title: Στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την αξιολόγησή τους.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνιστά το αντικείμενο της μελέτης της παρούσας εργασίας. «Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών» κρίνεται ως μία σημαντική διαδικασία στην πρωτοβάθμια κλίμακα, διότι συνδέεται άρρηκτα με την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας. Από την πλευρά της παιδαγωγικής επιστήμης, ο ρόλος της αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς θα βελτιωθεί ατομικά ο ίδιος ο εκπαιδευτικός, γεγονός που θα συμβάλλει στην βελτίωση και καλλιέργεια των μαθητών/τριών και εν τέλει του εκπαιδευτικού συστήματος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζονται οι βασικές αρχές της αξιολόγησης. Το κράτος ορίζει τον τρόπο και τις παραμέτρους, βάση των οποίων θα διεξαχθεί η αξιολόγηση. Γι’ αυτό τον λόγο κυριαρχούν δυο αντίθετες απόψεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, που διχάζουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Από την μία πλευρά, υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί, που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης της αξιολόγησης, ενώ από την άλλη ανήκουν οι εκπαιδευτικοί, που θεωρούν ότι η αξιολόγηση είναι ένας θεσμός ελέγχου, ο οποίος παραβιάζει την ελευθερία των εκπαιδευτικών και υποβαθμίζει το έργο τους. Όσον αφορά το ερευνητικό τμήμα της εργασίας, πραγματοποιείται μία μελέτη με απώτερο στόχο να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας κλίμακας, προκειμένου να εξεταστούν οι απόψεις τους σχετικά με την αξιολόγησή τους. Διαμέσου της έρευνας, αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα οποία θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν με απώτερο σκοπό τις βελτιώσεις της διαδικασίας της, αλλά και τον περιορισμό των ανασταλτικών παραγόντων ώστε να χαρακτηριστεί αξιόπιστη και αντικειμενική.
Keywords: Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικό έργο
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TzianiAretiMsc2023.pdf4.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.