Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29343
Author: Ζάσκα, Βασιλική
Title: Eυρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική & προοπτική εθνικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών της εργαλείων. Η περίπτωση απασχόλησης των νέων.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Σκιαδάς, Δημήτριος
Abstract: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αποτύπωση του συνόλου των πολιτικών που δημιουργήθηκαν και υλοποιούνται, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των κρατών μελών που την απαρτίζουν, με σκοπό την εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων και της ενσωμάτωσης χωρών ,με σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση. Η Πολιτική Συνοχής (γνωστή και ως Περιφερειακή Πολιτική) αποτελεί, διαχρονικά, τη βασική πολιτική επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Η Πολιτική Συνοχής εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον καθοριστικές ευρωπαϊκές πολιτικές για την πραγματοποίηση του οράματος για τη δημιουργία ενός κοινού γεωγραφικού χώρου ευημερίας και προόδου, για το σύνολο των πολιτών των ευρωπαϊκών περιφερειών. Σημαντικό κεφάλαιο της Ε.Ε αποτελούν οι Νέοι, ως βασικός άξονας συνέχισης της προσπάθειας της Οικονομικής ολοκλήρωσης και μελλοντικό κεφάλαιο εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εφαρμογή διάφορων πολιτικών, στοχεύει στην εξασφάλιση, στους νέους, περισσότερων δυνατοτήτων για ίσες ευκαιρίες, στους νευραλγικούς τομείς της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας και παράλληλα την εξασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος της πλήρους συμμετοχής τους, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει, να εξετάσει, να αναλύσει και να αξιολογήσει την εξέλιξη της Πολιτικής Συνοχής (Περιφερειακή Πολιτική) της Ε.Ε., εστιάζοντας στις αντίστοιχες πολιτικές νεολαίας, κυρίως στην απασχόληση, να επισημάνει τα απολύτως θετικά αποτελέσματά της, στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σύγκλιση των περιφερειών και να αναδείξει το ρόλο της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η εργασία διαρθρώνεται σε 7 ενότητες, στις οποίες αναλύονται η έννοια της πολιτικής συνοχής, η εξέλιξη μέσα από τις συνθήκες, η διάρθρωση, το νομικό υπόβαθρο, η επιρροή της στους τομείς πολιτικών, η πολιτική της στόχευση, τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Επιπλέον αναδεικνύεται η σημασία της πολιτικής συνοχής τόσο σε επίπεδο κρατών – μελών όσο και στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί με απόλυτη σαφήνεια η αναγκαιότητα της. Παράλληλα παρουσιάζονται , εξελικτικά στο χρόνο και οι πολιτικές που αφορούν τη Νεολαία, καταγράφονται και αναλύονται τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Ελλάδας, καταλήγοντας σε προτάσεις εστιάζοντας στη Νεολαία, τομέας που παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία, για πιο ολοκληρωμένη χάραξη των πολιτικών μελλοντικά. Η έρευνα που διεξήχθη, ήταν κατά βάση βιβλιογραφική και για τους σκοπούς της χρησιμοποιήθηκαν τόσο πρωτογενείς πηγές, οι οποίες αποτελούνταν από επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και δευτερογενείς πηγές που αποτελούνταν από ακαδημαϊκά συγγράμματα. Λέξεις κλειδιά : συνοχή, νεολαία, απασχόληση, ολοκλήρωση, Ευρώπη 2020, βιώσιμη ανάπτυξη.
Keywords: Cohesion
Europe 2020
Sustainable development
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZaskaVassilikiMsc2023.pdf3.39 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons