Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29335
Author: Ρήνα, Γεωργία
Title: Be something more: ελαστικές μορφές εργασίας και έμφυλη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης
Alternative Titles: Be something more: flexible forms of work and gendered entrepreneurship in Greece of economic crisis
Date Issued: 2023
Department: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών (ΒΣΑΣ)
Supervisor: Τσιμπιρίδου, Φωτεινή
Abstract: Μέσα από εθνογραφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε θυγατρικές εταιρείες άμεσων πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη, η εν λόγω διατριβή προσπαθεί να αναδείξει τις πολλαπλές επιπτώσεις της ευέλικτης απασχόλησης (flexibility) και της εργασιακής επισφάλειας (precarity) στις ζωές των εργαζομένων κατά την περίοδο της μνημονιακής Ελλάδας (2008-2018). Επιπλέον, προσπαθεί να ανιχνεύσει τις σημασίες μιας νέας κυβερνολογικής που παγκοσμιοτοπικά διαπερνά και μετασχηματίζει τα υποκείμενα, ως εργαζόμενους/ες και πολίτες, μέσα από την διάδοση της λογικής περί homo entrepreneur και homo economicus, δηλαδή μέσα από τη εμφάνιση ενός νέου ωφελιμιστικού υποκειμένου, το οποίο έχει ως στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους του και το οποίο αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη της αποτυχίας ή της επιτυχίας του. Τέλος, εστιάζει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, στην αλληλεπίδραση και τη διαντίδραση μεταξύ φύλου και επιχείρησης. Επιπλέον, αναδεικνύει το κατά πόσο η ίδια η σύσταση της επιχείρησης μεταβάλλει ή επιβάλλει στερεότυπα τους έμφυλους ρόλους εντός της, εξαρτώμενη από το ίδιο το επαγγελματικό πλαίσιο/συμφραζόμενο, όπου οι εργαζόμενοι/ες μοιράζονται τον ίδιο χώρο αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές, ιεραρχικά δομημένες, θέσεις. Η μελέτη των λόγων (discourse) και η ανάλυση των πρακτικών των εργαζομένων πρόκειται να συμβάλει στην ποιοτική διάσταση των τρόπων μέσα από τους οποίους ορίζονται, βιώνονται, διαπλάθονται και μετασχηματίζονται τόσο οι έννοιες της ‘επιχειρηματικότητας’ και της ‘εργασίας’, όσο και οι υποκειμενικότητες στην φάση του ύστερου καπιταλισμού.
Through ethnographic research held in direct-selling subsidiary companies in Thessaloniki, this Ph.D. thesis attempts to highlight the multiple effects of flexible and precarious work in workers' lives during the memorandum period in Greece (2008-2018). Moreover, it aims to detect the signification of homo economicus and homo entrepreneur and how these notions transform the subjects. Finally, the Ph.D. thesis focuses on female entrepreneurship and how gender influences entrepreneurship.
Keywords: Επιχειρηματικότητα
Φύλο
Ευελιξία
Πρεκαριάτο
Οικονομική κρίση
Οργανωσιακή ανθρωπολογία
Ελαστικές μορφές εργασίας
Κοινωνική ανθρωπολογία
Νεοφιλελευθερισμός
Πολυεπίπεδο μάρκετινγκ
Άμεσες πωλήσεις
Information: Διατριβή (Διδακτορική)--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών (Δ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PhD_Pre_Registration_Form_Rina_Georgia.docΦόρμα προεγγραφής διδακτορικού (ΕΚΤ)320.5 kBMicrosoft WordView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons