Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29279
Author: Μούχου, Βαρβάρα
Title: Διερεύνηση σχέσης εργασιακού άγχους και συναισθηματικής νοημοσύνης των εκπαιδευτικών στο σχολικό πλαίσιο
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Ανδρούτσου, Δέσποινα
Abstract: Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία εξετάζει τη σχέση μεταξύ του εργασιακού άγχους και της συναισθηματικής νοημοσύνης των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το εργασιακό άγχος αφορά την ανησυχία, το άγχος και την πίεση που προκαλούνται από τις απαιτήσεις της εργασίας, ενώ η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων, τόσο των δικών μας όσο και των άλλων. Η σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο στοιχεία έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ευζωία και την απόδοση των εκπαιδευτικών. Υψηλά επίπεδα εργασιακού άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις, όπως εξάντληση, μείωση της εργασιακής ικανοποίησης και προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει την ευεξία και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών, καθώς τους βοηθά να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και των άλλων με εποικοδομητικό τρόπο. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποιοτική μέθοδος έρευνας και το ερευνητικό εργαλείο η ποιοτική ημιδομημένη συνέντευξη. Το δείγμα αποτέλεσαν 20 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και 2 διευθυντές/ντριες. Η ερευνητική εργασία αυτή αποσκοπεί στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στο εργασιακό άγχος και τη συναισθηματική νοημοσύνη των εκπαιδευτικών, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτίωση της ευεξίας, της απόδοσης και της οργανωτικής κουλτούρας στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Μέσω της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, μπορούν να προταθούν στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας και της ποιότητας της διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς.
Keywords: Συναισθηματική νοημοσύνη
Εκπαιδευτικοί
Ευζωία
Εκπαιδευτικό περιβάλλον
Εργασιακό περιβάλλον
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MouchouVarvaraMsc2023.pdf1.58 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons