Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29147
Author: Μποπότας, Ανδρέας
Title: Οι απόψεις των διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σχετικά με την αντιμετώπιση συγκρούσεων και επίλυση προβλημάτων.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η παρούσα έρευνα έχει στόχο να παραθέσει και αναλύσει τις απόψεις διευθυντών δημοτικών σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης σχετικά με τη διαχείριση συγκρούσεων και επίλυση προβλημάτων στα σχολεία που εργάζονται. Μέσω μιας προσέγγισης μεικτών μεθόδων που περιελάμβανε έρευνες και συνεντεύξεις, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι διευθυντές είχαν έντονη επιθυμία να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη και την ομαδική εργασία στα σχολεία τους, αλλά αντιμετώπισαν προκλήσεις ως προς αυτό λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η έλλειψη κατάρτισης και πόρων. Η μελέτη εντόπισε επίσης αρκετές στρατηγικές που οι διευθυντές βρήκαν αποτελεσματικές στη διαχείριση συγκρούσεων και επίλυση προβλημάτων, όπως η ανοιχτή επικοινωνία, η διαμεσολάβηση και η συμμετοχή των γονέων στη διαδικασία επίλυσης. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη προγραμμάτων διαχείρισης συγκρούσεων στα δημοτικά σχολεία, καθώς και στην εκπαίδευση και υποστήριξη των διευθυντών σχολείων σε αυτόν τον τομέα. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων παρεμβάσεων διαχείρισης συγκρούσεων και τις προοπτικές άλλων ενδιαφερομένων, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς.
Keywords: Διαχείριση συγκρούσεων και επίλυση προβλημάτων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BopotasAndreasMsc2023.pdf1.14 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons