Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29047
Author: Γεωργιάδου, Παρασκευή
Title: Οι επικοινωνιακές δεξιότητες του/της διευθύντριας στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Αναστασίου, Αδάμος
Abstract: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των Διευθυντών/Διευθυντριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις επικοινωνιακές δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτουν στην προσωπικότητά τους και πώς αυτές συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος. Ειδικότερα, στόχος της έρευνας είναι να τονιστεί πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και οι επικοινωνιακές δεξιότητες του/της διευθυντή/ντριας και πώς αυτές επηρεάζουν το σχολικό κλίμα. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτή της ποιοτικής έρευνας, μέσω ημι-δομημένων συνεντεύξεων, με τη μέθοδο της «βολικής» δειγματοληψίας. Στο δείγμα έλαβαν μέρος 6 διευθυντές και 4 διευθύντριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης. Από την επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας προέκυψαν τα εξής πορίσματα. Αρχικά, οι μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι διευθυντές/ντριες στην καθημερινότητά τους ποικίλλουν, καθώς εξαρτώνται από το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονται κάθε φορά, αλλά και από την περίσταση στην οποία βρίσκονται. Σχετικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου η επικοινωνία να καταστεί αποτελεσματική, διαπιστώθηκε ότι οι διευθυντές/ντριες έχουν κατανοήσει ποιες είναι αυτές. Όσον αφορά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές/ντριες κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας, διαπιστώθηκε ότι ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά εμπόδια, ανάλογα με το άτομο που έχει απέναντί του. Αναφορικά με τις επικοινωνιακές δεξιότητες που θεωρούν ότι διαθέτουν οι διευθυντές/ντριες στην προσωπικότητά τους, διαπιστώθηκε ότι όλοι διαθέτουν από μια τουλάχιστον επικοινωνιακή δεξιότητα. Επίσης, σχετικά με τις επικοινωνιακές δεξιότητες που κρίνουν ως σημαντικές να διαθέτουν στην προσωπικότητά τους, ο καθένας κρίνει ως σημαντική και από μια άλλη επικοινωνιακή δεξιότητα, με βάση τα στοιχεία που θεωρεί ότι διαθέτει στην προσωπικότητά του. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι χρήζουν ανάγκη επιμόρφωσης τόσο στον τομέα της επικοινωνίας όσο και σε αυτόν των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες επικοινωνιακές δεξιότητες ή/και να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες. Επιπρόσθετα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες των διευθυντών/ντριών συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης, η οποία, όταν χρησιμοποιείται σωστά, επηρεάζει θετικά το σχολικό κλίμα και την επικοινωνία με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης, από τα πορίσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι και οι διαπροσωπικές σχέσεις των διευθυντών/ντριών με τους εκπαιδευτικούς συμβάλλουν και αυτές στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος. Τέλος, προτείνεται η διοργάνωση κατάλληλων επιμορφωτικών προγραμμάτων στους τομείς της επικοινωνίας και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ώστε οι διευθυντές/ντριες να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και να εμπλουτίσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, καθώς αυτές συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος.
Keywords: Επικοινωνιακές δεξιότητες
Επικοινωνία
Διευθυντής/ντρια
Σχολικό κλίμα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GeorgiadouParaskeviMsc2023.pdf853.83 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons