Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28880
Συγγραφέας: Γρηγοριάδου, Σοφία
Τίτλος: Η Ελληνική φορολογική πραγματικότητα, η φοροδιαφυγή και οι στάσεις των φορολογουμένων απέναντι στον κίνδυνο του φορολογικού ελέγχου.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2023
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φορολογική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων
Επόπτης Καθηγητής: Κουρδούμπαλου, Σταυρούλα
Περίληψη: Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής απασχολεί σημαντικά τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, το ποσοστό που η εκάστοτε χώρα αγγίζει τα επίπεδα της φοροδιαφυγής διαπραγματεύονται πολιτικοί, κυβερνήσεις, οικονομολόγοι, μελετητές, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά την οικονομική πολιτική της χώρας τους. Στις μέρες μας παρατηρούνται αρκετοί τρόποι φοροδιαφυγής, είτε αναφερόμαστε σε νομικές οντότητες, είτε σε φυσικά πρόσωπα. Τα ποσοστά τα οποία αγγίζει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα δύναται να αυξηθούν ή να μειωθούν, αντίστοιχα, αλλά επηρεάζονται από σημαντικούς παράγοντες. Βέβαια, η απόκρυψη αυτή χρημάτων επιφέρει μεγάλες αρνητικές συνέπειες στην οικονομίας μίας χώρας. Οι συνέπειες αυτές δύναται να διαφοροποιούν σε τρείς κατηγορίες, υπό νομικής, οικονομικής και κοινωνικής πλευράς. Και οι τρείς κατηγορίες συνδυαστικά συντελούν στην αύξηση του πληθωρισμού της χώρας. Απαραίτητη είναι, λοιπόν, η εξάλειψη του φαινομένου αυτού, όμως για να υλοποιηθεί η παραπάνω ενέργεια απαιτείται η εφαρμογή αποτελεσματικών τεχνικών από την ίδια την κοινωνία και κατ επέκταση συνολικά το ίδιο το Κράτος. Φορολογικοί έλεγχοι, διασταυρώσεις δεδομένων μεταξύ των χωρών σε εισοδήματα εξωτερικού, έλεγχοι ΦΠΑ, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις ελέγχου θετικού αποτελέσματος είναι μερικοί από τους τρόπους που προβλέπονται. Συμπερασματικά, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κινδύνων το οποίο να μπορεί να προβλέψει, να παρακολουθήσει και να ελέγξει όλα τα απαραίτητα δεδομένα τα οποία θα συντελέσουν στην μείωση του ποσοστού φοροδιαφυγής. Οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να λάβουν δράση ως αρωγοί στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου αυτού αλλά και σε πάσης φύσεως παραβατικών συμπεριφορών. Όλα τα παραπάνω, θα επιφέρουν αύξηση των οικονομικών πόρων του Κράτους, το οποίο ολοένα και θα απομακρύνεται από τη λύση του δανεισμού.
Λέξεις Κλειδιά: Φοροδιαφυγή
Φορολογικοί Έλεγχοι
Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου
Tax Evasion
Tax Audits
Risk Management Systems
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Δικαιώματα: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Φορολογική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GrigoriadouSofiaMsc2023.pdf1.85 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons