Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28839
Συγγραφέας: Τενεκετζή, Αθανασία
Τίτλος: Οι συνέπειες της Πανδημίας στον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου και οι επιπτώσεις στην ποιότητα λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ( Μ.Ε.Θ.)
Ημερομηνία Έκδοσης: 2023
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Επόπτης Καθηγητής: Γκοτζαμάνη, Αικατερίνη
Περίληψη: Η εργασία μας επιχειρεί να καταγράψει τις οργανωτικές, λειτουργικές και θεσμικές επιπτώσεις της Πανδημίας στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Ταυτόχρονα μελετά τις συνέπειες στην ποιότητα λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τη σωματική και ψυχική επιβάρυνση των υγειονομικών, την αλλαγή στην εργασιακή πραγματικότητα, το επίπεδο συνεργασίας με τα διοικητικά στελέχη, τη νοσηλευτική για τη χρησιμότητα των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας. Διενεργήσαμε ποσοτική πρωτογενή έρευνα σε ΜΕΘ τεσσάρων Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Το δείγμα αποτελούνταν από 136 υγειονομικούς. Το ερωτηματολόγιο αφορά τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά την επαγγελματική, σωματική και ψυχική εξάντληση των υγειονομικών. Η δεύτερη τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λαθών, ποιότητας επαγγελματικής ζωής και ασφάλειας εργασίας. Η τρίτη αφορά την ύπαρξη, λειτουργία και αξιολόγηση των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι "σκληροί δείκτες" της πανδημίας συσχετίζονται με τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού των Νοσοκομείων, το επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού με τα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και το επαγγελματικό stress των εργαζομένων. Διαπιστώσαμε σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν το καθεστώς εργασίας, το επίπεδο εκπαίδευσης, την εμπειρία, την οικογενειακή κατάσταση και την ηλικία των εργαζομένων και πώς αυτά επηρεάζουν την ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Διακρίναμε ότι το έμπειρο υγειονομικό προσωπικό με πολλά έτη προϋπηρεσίας και καθεστώς εργασίας αορίστου χρόνου επωμίζεται τις δύσκολες και σύνθετες υποχρεώσεις με συνέπεια, μεγαλύτερη ψυχοκοινωνική πίεση και εξάντληση. Από την άλλη τα νεότερα υγειονομικά στελέχη διακατέχονται από ανασφάλεια και φόβο για σοβαρές παραλείψεις και λάθη. Ταυτόχρονα προσεγγίζουν με σκεπτικισμό την αξία της ύπαρξης και λειτουργίας συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας.
Λέξεις Κλειδιά: Burnout
Ποιότητα υπηρεσιών υγείας
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TeneketziAthanasiaMsc2023.pdf2.25 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons