Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28478
Τίτλος: Τρέχουσες οικονοικές κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία. Οι συνέπειες απο την εφαρμογή τους για την Ρώσικη και την Παγκόσμια οικονομία.
Συγγραφείς: Στεργίου, Δημήτριος
Λέξεις-Κλειδιά: Ρωσία
Οικονομικές κυρώσεις
Ημερομηνία Έκδοσης: 2022
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Οι κυρώσεις περιελάμβαναν περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ρωσίας, την Κεντρική Τράπεζα και στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, επιπλέον των γενικών ελέγχων στις εξαγωγές. Επιπρόσθετα, ξένες εταιρείες έχουν αποσυρθεί οικειοθελώς από τη ρωσική αγορά ως αποτέλεσμα μιας τάσης «αυτοκυρώσεων». Αξιολογούμε τον αντίκτυπο που είχαν αυτές οι κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας μετά την εισβολή, αλλά και πιο διαρθρωτικά αναφερόμενοι στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας πριν την επιβολή κυρώσεων. Ο αντίκτυπος της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων, αντανακλάται και στην παγκόσμια οικονομία, αναφορικά με την αλλαγή του πεδίου οικονομικών συνδιαλλαγών χωρών λόγω αναζήτησης νέων τρόπων κάλυψης των αναγκών ενέργειας κυρίως. Συμπερασματικά αποδεικνύεται ότι, τα ρωσικά δημοσιονομικά έσοδα δεν έχουν υποστεί κυρώσεις αρκετά ώστε να μειώσουν τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Η αποτελεσματική διαχείριση από την Τράπεζα της Ρωσίας απέτρεψε τη χρηματοπιστωτική αστάθεια και ως εκ τούτου προστάτευσε και την πραγματική οικονομία. Ωστόσο, αυτή η εικόνα της οικονομικής συγκράτησης της Ρωσίας πλησιάζει στο τέλος της. Δεδομένου ότι οι νέες κυρώσεις έχουν επιβληθεί πρόσφατα, τα αποτελέσματα δεν έχουν εκδηλωθεί πλήρως ακόμη, στη σκιά και των ανακατατάξεων των ροών προμήθειας προϊόντων του παγκόσμιου εμπορίου.
Περιγραφή: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28478
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
StergiouDimitriosMsc2022.pdf1.29 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.