Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28418
Author: Γιούρου, Βασιλική
Title: Η επίδραση της περιβαλλοντικής λογιστικής και ελεγκτικής στην περιβαλλοντική απόδοση των επιχειρήσεων. Θεωρία και εμπειρικά δεδομένα από ελληνικές επιχειρήσεις.
Alternative Titles: The impact of environmental accounting and auditing in corporate environmental performance. Theory and empirical data from Greek companies
Date Issued: 2023
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Δρογαλάς, Γεώργιος
Abstract: Τα τελευταία χρόνια η εταιρική περιβαλλοντική εμφάνιση συμβάλλει καθοριστικά στη συνολική απόδοση των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγχρόνως, η περιβαλλοντική λογιστική και ελεγκτική αποτελούν σχετικά νέα εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης που η επιτυχής εφαρμογή τους εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Η έλλειψη ερευνών και στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τον βαθμό ανταπόκρισης των ελληνικών επιχειρήσεων στα νέα παγκόσμια δεδομένα, που απαιτούν την περιβαλλοντική κινητοποίηση όλων των φορέων για άμβλυνση των επιπτώσεων που απορρέουν από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, οδήγησε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας. Συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση του βαθμού συσχέτισης των πρακτικών περιβαλλοντικής λογιστικής και ελεγκτικής με την ωριμότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ορισμένα εταιρικά χαρακτηριστικά και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και αποκάλυψης περιβαλλοντικών στοιχείων, καθώς και η ανάλυση, μέσα από τα στατιστικά προγράμματα SPSS και SmartPLS, μιας πιθανής σχέσης – μονοπάτι που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών και της παραμέτρου εταιρικής περιβαλλοντικής απόδοσης. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, από τις απαντήσεις των εργαζομένων ελληνικών επιχειρήσεων σε σχετικό ερωτηματολόγιο, αποκαλύπτουν τον τρόπο που ζητήματα περιβαλλοντικής λογιστικής και ελεγκτικής αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις και καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικά για κάθε διοίκηση που επιθυμεί να εντάξει σχετικές πρακτικές στις υπάρχουσες λειτουργίες της διαχείρισής της και να βελτιώσει την περιβαλλοντικής της απόδοση.
Keywords: Διαχείριση περιβαλλοντικής λογιστικής
Περιβαλλοντικός έλεγχος
Εταιρική περιβαλλοντική απόδοση
Ωριμότητα περιβαλλοντικής απόδοσης
Γνωστοποίηση περιβαλλοντικών στοιχείων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, xxxx.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GiourouVasilikiMsc2023.pdf2.59 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons