Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28348
Author: Κούτσικα, Δήμητρα
Title: Ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών σεναρίων για το ηλιακό σύστημα και το διάστημα, σε ένα πλαίσιο μη τυπικής εκπαίδευσης
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Λεύκος, Ιωάννης
Abstract: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας σειράς ψηφιακών μαθησιακών σεναρίων με τη χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών στα πλαίσια της μικτής τάξης σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Συγκεκριμένα η έρευνα αποσκοπεί να διερευνήσει τις απόψεις και τις γνώσεις των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών για το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες, το σύμπαν και την εξερεύνηση του διαστήματος και παράλληλα τις προτιμήσεις τους για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την επιστήμη και το διάστημα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 21 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών που ήταν εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2021-2022» και συγκεκριμένα εξυπηρετούνται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ΚΔΑΠ Κ΄ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.). Η επιλογή των συμμετεχόντων ήταν τυχαία. Το σύνολο των συμμετεχόντων συμμετείχε στη διδακτική παρέμβαση, στη συμπλήρωση του αρχικού (pre-test) και στη συμπλήρωση του τελικού ερωτηματολογίου (post-test). Η διαδικασία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων, καθώς και η διδακτική παρέμβαση διήρκησε περίπου ένα μήνα. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι μετά τη διδακτική παρέμβαση υπήρξε σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις γνώσεις των παιδιών για το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες, ενώ παράλληλα υπήρξε θετική αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων τους για τα επαγγέλματα του διαστήματος. Ταυτόχρονα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά στη διερευνητική προσέγγιση της μάθησης μέσα από την υλοποίηση των ψηφιακών σεναρίων.
Keywords: Διερευνητική μάθηση
Ψηφιακά διδακτικά σενάρια
Μικτή τάξη
Ηλιακό σύστημα
Διάστημα
Επαγγελματικές επιλογές
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KoutsikaDimitraMsc2023.pdf11.66 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons