Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27714
Author: Συρόπουλος, Ευάγγελος
Title: Οι δεξιότητες, οι στάσεις και οι απόψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς χρήση ψηφιακών μέσων και μεθόδων διδασκαλίας, στην εποχή του COVID-19: Ο ρόλος της επιμόρφωσης Τ.Π.Ε.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Λεύκος, Ιωάννης
Abstract: Μέσα από την παρούσα έρευνα, επιδιώχθηκε να ερευνηθούν οι στάσεις, οι απόψεις, οι δεξιότητες και οι αντιλήψεις των εργαζόμενων Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού σε δομές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την χρήση των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία ενώ μεσουρανεί η υγειονομική κρίση της Covid-19, καθώς και να ανιχνευτεί ο ρόλος της επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε.. Τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από τη χρήση των Τ.Π.Ε. κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας είναι πολλαπλά αλλά πριν την πανδημική κρίση είχαν χαρακτήρα σχεδόν προαιρετικό. Η πανδημική κρίση τα κατέστησε από προαίρεση, σε απόλυτη, επιτακτική και επείγουσα ανάγκη προκειμένου να συνεχίσει η διδασκαλία αλλά και η ανθρώπινη επαφή, έστω και μέσα από ψηφιακό τρόπο. Το επείγον της υγειονομικής απειλής, μέσα από τις αρνητικές πτυχές του, συνάμα δείχνει να αποτελεί μία ευκαιρία για τον Ελλαδικό χώρο, όπου λαμβάνει χώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κρατικών υπηρεσιών και, φυσικά, αυτό συμβαίνει και στην παροχή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι, οι Τ.Π.Ε. γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της Εκπαίδευσης και έρχονται στο προσκήνιο, πλέον σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 150 ερωτώμενοι της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς περιορισμό ως προς τον γεωγραφικό χώρο, το φύλο, την σύμβαση εργασίας, την βαθμίδα εκπαίδευσης, τους τίτλους σπουδών, τις επιμορφώσεις, τον εργασιακό χώρο ή την κατοχή ή όχι κάποιας θέσης ευθύνης. Σκοπός είναι η εξαγωγή γενικευμένων και όσο το δυνατόν ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Για την στατιστική επεξεργασία χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα S.P.S.S. Version 25 μέσα από τη χρήση Η/Υ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως με την πάροδο του χρόνου, οι εκπαιδευτικοί αυξάνουν τα επίπεδα ετοιμότητας τους ως προς την εφαρμογή της ασύγχρονης και σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθώς και το ότι η πανδημία παίζει έναν καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστο το προσωπικό των σχολείων ως προς τις στάσεις, τις απόψεις και τις αντιλήψεις τους στη χρήση των Τ.Π.Ε. στην διδασκαλία. Επίσης, παρατηρείται πως η επιμόρφωση στην χρήση των Τ.Π.Ε. φαίνεται να παίζει έναν σχετικά σημαντικό ρόλο στην χρήση των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία. Τέλος, αναδεικνύεται πως όσο πιο θετική ήταν η άποψη των εκπαιδευτικών σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη θέση της στη σχολική ζωή, τόσο περισσότερο φαίνεται να αξιοποιούσαν τα εργαλεία της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Keywords: Τ.Π.Ε
Σύγχρονη τηλεκπαίδευση
Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
Επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε
Πανδημία
Covid-19
Εκπαίδευση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SyropoulosEvangelosMsc2022.pdf3.47 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons