Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27685
Author: Αλβανίδου, Στεργιανή
Title: Διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης, σχετικά με τη Δια Βίου Μάθηση και την επίδρασή της στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Alternative Titles: Investigation of the attitudes and perceptions of primary school teachers in the Prefecture of Xanthi, regarding Lifelong Learning and its effect on their professional development.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Μπουτσιούκη, Σοφία
Abstract: Αδιαμφισβήτητα η καίρια σημασία της Δια Βίου Μάθησης στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού, διαφαίνεται έντονα τις τελευταίες δεκαετίες. Στη σύγχρονη εποχή, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρακινούνται διαρκώς για επιμόρφωση, ώστε να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να βελτιώνουν την ποιότητα της διδασκαλίας τους. Κρίθηκε σκόπιμη η διεξαγωγή έρευνας, που μελετά τις στάσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Νομού Ξάνθης, για τη ΔΒΜ και την επιρροή των προγραμμάτων επιμόρφωσης στην επαγγελματική ανάπτυξή τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 124 εκπαιδευτικοί, ηλικίας 23 έως 61 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο, με τρεις θεματικούς άξονες. Στον πρώτο, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν την εμπειρία και αξιολόγησή τους σε προγράμματα ΔΒΜ, στον δεύτερο τις ανάγκες που καλύπτει η επιμόρφωση και στον τρίτο τα κίνητρα, τα οφέλη και τα εμπόδια στην παρακολούθηση προγραμμάτων. Επίσης, εξετάστηκε ο ρόλος των δημογραφικών στοιχείων στις προαναφερθείσες μεταβλητές. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εμπειρία από την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων, με την πλειοψηφία να αξιολογεί σημαντικό το περιεχόμενό τους. Ως σημαντικότερο κίνητρο συμμετοχής, αναδείχθηκε η βελτίωση της δεξιότητας της επικοινωνίας, ως όφελος η απόκτηση βεβαίωσης/πιστοποιητικού και ως εμπόδιο η έλλειψη χρόνου, λόγω επαγγελματικών/οικογενειακών υποχρεώσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το φύλο, δε σχετίζεται με τα κίνητρα, τα οφέλη και τα εμπόδια στη συμμετοχή επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Η παρούσα έρευνα, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, της επαγγελματικής εξέλιξης αυτών και της ενίσχυσης του ρόλου της, στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσής τους.
Keywords: Δια βίου μάθηση
Εκπαιδευτικός
Επαγγελματική ανάπτυξη
Επιμορφωτικά προγράμματα
Οφέλη
Κίνητρα
Εμπόδια
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AlvanidouStergianiMsc2022.pdf1.83 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons