Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27683
Author: Τακαντζά, Ευτέρπη
Title: Διερεύνηση απόψεων των εκπαιδευτικών για το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού
Alternative Titles: Investigating teachers’ opinions on the issue of mobbing
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Αναστασίου, Αδάμος
Abstract: Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στον εργασιακό εκφοβισμό. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των εκφάνσεων και των επιπτώσεων του φαινομένου του εργασιακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς. Η πρωτοτυπία της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές αντίστοιχες έρευνες στην Ελλάδα, συνεπώς, δεν υπάρχουν ανάλογα αποτελέσματα που θα βοηθούσαν στην εξάλειψη του φαινομένου. Συγκεκριμένα, στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται ανάλυση του εκφοβισμού στον χώρο εργασίας σε ένα γενικό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τις αιτίες, τις μορφές και τις συνέπειες του εργασιακού εκφοβισμού. Έπειτα, πραγματοποιείται ανάλυση του εργασιακού εκφοβισμού στον χώρο της εκπαίδευσης και παρέχεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού. Για τη διεξαγωγή της έρευνας και τη συλλογή των δεδομένων διανεμήθηκε σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ένα ερωτηματολόγιο και, στη συνέχεια, για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η Κλίμακα Διευθυντικής Κακομεταχείρισης / Κακοποίησης «The Principal Mistreatment/Abuse Inventory (PMAI).
Keywords: Εκφοβισμός
Εκπαιδευτικοί
Εργασιακός χώρος
Σχολείο
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TakantzaEfterpiMsc2022.pdf2.32 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.