Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27654
Author: Παζαράκης, Νικηφόρος
Title: Οι απόψεις των διευθυντών και διευθυντριών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αποτελεσματική συμβολή τους στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας (Bullying)
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Ο στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να μελετήσει τη συμβολή των στελεχών εκπαίδευσης, ιδίως των Διευθυντών και των Διευθυντριών των εκάστοτε σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη διαχείριση και στην εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου, συγκεκριμένα της σχολικής βίας/εκφοβισμού (bullying). Η έρευνα διεξήχθη τον Μάϊο του 2022 και αφορούσε τους διευθυντές και τις διευθύντριες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούσαν στα δημοτικά σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός-στόχος της παρούσας έρευνας αφορούσε 300 διευθυντές και διευθύντριες δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης. Το τελικό δείγμα των απαντημένων ερωτηματολογίων αποτέλεσαν οι 120 διευθυντές και διευθύντριες. Το ερευνητικό εργαλείο της παρούσας ερευνητικής έρευνας εξέτασε κατά πόσο οι διευθυντές/τριες συμβάλλουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης, εξετάστηκε κατά πόσο κάνουν χρήση διαφόρων μεθόδων για την άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων του σχολικού εκφοβισμού στην εκάστοτε σχολική μονάδα και κατά πόσο αυτές οι τακτικές θεωρούνται καρποφόρες για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κυρίαρχες μορφές άσκησης βίας είναι οι λεκτικές, οι σωματικές, καθώς και ο εσκεμμένος αποκλεισμός. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού σε έναν μαθητή είναι πάρα πολύ σημαντικές και ο ρόλος των διευθυντών και των διευθυντριών στην αντιμετώπιση και επίλυση του σχολικού εκφοβισμού είναι εξίσου σημαντικός. Επικρατούσα αντίληψη, όσον αφορά τους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού από τον διευθυντή και από την διευθύντρια, φαίνεται να είναι η συζήτηση με τον μαθητή και την μαθήτρια. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διευθυντών αναφέρει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού είναι η ενημέρωση των γονέων του μαθητή, η συζήτηση με τον μαθητή, καθώς και η προστασία του παιδιού που εκφοβίζεται. Ακόμη οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι η άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης και παρέμβασης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Τέλος, η παρούσα έρευνα ανέδειξε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων χρειάζεται κάποια εκπαίδευση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying).
Keywords: Εκπαιδευτικοί
Ρόλος Διευθυντών
Σχολικός Εκφοβισμός
Επιθετικότητα
Σχολική Μονάδα
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Τρόποι Αντιμετώπισης
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PazarakisNikiforosMsc2022.pdf894.56 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons