Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27640
Author: Μπορδούδη, Χριστίνα
Title: Η συμβολή της αποτελεσματικής ηγεσίας στη μείωση του σχολικού εκφοβισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Παπαδήμα, Γενοβέφα
Abstract: Ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται ως ένα σύνθετο διαχρονικό, κοινωνικό φαινόμενο, που με τη σειρά του, εμπλέκει το σύνολο του σχολείου και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη και Μείωση/αντιμετώπισή του διαδραματίζει ο/η διευθυντής/ντρια της κάθε σχολικής μονάδας, η αποτελεσματικότητα των πράξεων του/της οποίου/ας κρίνει τόσο τις εκβάσεις, όσο και τις προεκτάσεις, που αυτός μπορεί να λάβει. Για τον παραπάνω λόγο, αποτέλεσε το επίκεντρο της παρούσας έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του ερωτηματολογίου, ως ερευνητικού εργαλείου, πραγματοποιήθηκε η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της ηγεσίας στη μείωση του σχολικού εκφοβισμού, σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών. Βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν, από τις δηλώσεις 124 εκπαιδευτικών, διερευνήθηκε το φαινόμενο αυτό του σχολικού εκφοβισμού από την οπτική γωνία των Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξετάζοντας, ταυτόχρονα, την αξιολόγηση του βαθμού της συμβολής της αποτελεσματικής ηγεσίας της σχολικής μονάδας στη μείωση του παραπάνω φαινομένου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι όσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της ηγεσίας και της διεύθυνσης του σχολείου, η αποτελεσματικότητα του ρόλου του/της εκπαιδευτικού και η λειτουργία της σχολικής μονάδας, αλλά και η αποτελεσματικότητα του ρόλου του σχολικού κλίματος, τόσο περισσότερο αντιμετωπίζεται ο σχολικός εκφοβισμός στην σχολική μονάδα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στο φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και επιπρόσθετες σπουδές των εκπαιδευτικών του δείγματος και στον βαθμό του σχολικού εκφοβισμού, με εξαίρεση το δημογραφικό χαρακτηριστικό των ετών υπηρεσίας των εκπαιδευτικών, στο οποίο σημειώνεται μία διαφορά με τον βαθμό του σχολικού εκφοβισμού. Τέλος, τα πορίσματα της έρευνας απέδειξαν, πως δεν υπάρχει επίσης στατιστική διαφορά ανάμεσα ανάμεσα στο φύλο, στην ηλικία, στην οικογενειακή κατάσταση και στις πρόσθετες σπουδές των εκπαιδευτικών και στον βαθμό αποτελεσματικότητας της ηγεσίας, που ασκεί ο/η Διευθυντής/ντριας της σχολικής μονάδας. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε πως υπάρχει διαφορά και πάλι ανάμεσα στο δημογραφικό χαρακτηριστικό, που αφορά τα έτη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών.
Keywords: Σχολικός εκφοβισμός
Σχολική ηγεσία – διεύθυνση
Αποτελεσματικότητα
Εκπαιδευτικοί
Διευθυντής/ντρια
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BordoudiChristinaMsc2022.pdf4.42 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.