Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27583
Author: | Κράνιας, Γεώργιος |
Title: | Η επικοινωνία των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης του Δήμου Θερμαϊκού με τους καταναλωτές την περίοδο της πανδημίας. |
Date Issued: | 2022 |
Department: | Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων |
Supervisor: | Κοτζαϊβάζογλου, Ιορδάνης |
Abstract: | Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε τη δράση και λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλές αρνητικές συνέπειες όπως προσωρινή ή μόνιμη διακοπή λειτουργίας, απώλεια προσωπικού, αδυναμία ανταπόκρισης στα πάγια έξοδα και στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης. Σκοπός είναι η εξέταση του τρόπου δράσης των επιχειρήσεων κλάδου εστίασης στον Δήμο Θερμαϊκού οι οποίες υλοποιήθηκαν για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τους καταναλωτές την περίοδο της πανδημίας του Covid-19. Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε ήταν η ποιοτική πρωτογενής έρευνα με συνεντεύξεις σε 20 επιχειρήσεις εστίασης στον Δήμο Θερμαϊκού. Τα ερωτήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανοιχτά με έμφαση στην επικοινωνιακή στρατηγική και τη στρατηγική μάρκετινγκ στο διαδίκτυο που ακολούθησαν οι επιχειρήσεις του Δήμου Θερμαϊκού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προκύπτει πως η επικοινωνιακή πολιτική των επιχειρήσεων εστίασης δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά ως προς τα μέσα προβολής και προώθησης των υπηρεσιών τους αλλά κυρίως ως προς την ένταση αυτών. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε ενώ χρησιμοποιήθηκαν και εναλλακτικές μέθοδοι διατήρησης της επαφής με τους πελάτες όπως η διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες με την εφαρμογή delivery ή take away. Οι επιχειρήσεις αξιοποίησαν τη φήμη που είχαν πριν την πανδημία για να διατηρήσουν την επαφή με το καταναλωτικό κοινό το οποίο αναγνώριζε και επιβεβαίωνε την φήμη, την αναγνωρισιμότητα και τους λόγους επιλογής με βάση την ταυτότητα των επιχειρήσεων. Το Facebook και το Instagram αποτελούν τα κύρια μέσα προβολής και προώθησης με το περιεχόμενο των αναρτήσεων να αφορά κυρίως την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, την κοινωνική δράση των επιχειρήσεων την περίοδο της πανδημίας και την παρουσίαση των δυνατών στοιχείων τους. Δεν προτιμώνται μέθοδοι όπως η χρήση διάσημων ατόμων σε εκστρατείες προώθησης ούτε διαγωνισμοί ενώ προκρίνεται η χρήση προσφορών και κουπονιών. Οι αξιολογήσεις (κριτικές) διαδραμάτισαν ρόλο κυρίως για τους τουρίστες και όχι για την τοπική κοινότητα. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως η πανδημία συντέλεσε ώστε το καταναλωτικό κοινό να στραφεί στις κριτικές αυτές για ενημερωτικούς λόγους. Οι επιχειρήσεις εστίασης καταστρώνουν τακτικά σχέδιο μάρκετινγκ και επικοινωνίας και επενδύουν μικρό ποσοστό του κύκλου εργασιών τους για αυτό το σκοπό με διαχείριση είτε της διοίκησης είτε διαφημιστικής εταιρίας. Την περίοδο της πανδημίας δόθηκε έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής ενώ καθιερώθηκαν συζητήσεις και ενημερώσεις του για ζητήματα αρμοδιοτήτων, εξυπηρέτησης κοινού και βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών. |
Keywords: | Επικοινωνία Μάρκετινγκ επιχειρήσεων Κλάδος εστίασης Καταναλωτική συμπεριφορά Πανδημία |
Information: | Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022. |
Rights: | CC0 1.0 Παγκόσμια |
Appears in Collections: | ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
KraniasGeorgiosMsc2022.pdf | 1.34 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License