Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27467
Author: Παπαδοπούλου, Κλεομένη
Title: Μελέτη της σχέσης μεταξύ της αλτρουιστικής συμπεριφοράς και της τήρησης των μέτρων κατά την πανδημία του Covid-19
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Πλατσίδου, Μαρία
Abstract: Η πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, είναι μια πραγματικότητα που έχει αλλάξει με ποικίλους τρόπους την καθημερινότητά μας. Η ανθρώπινη επαφή πλέον θεωρείται από προβληματική έως επικίνδυνη. Τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι πολλά και εξαντλητικά και ο κόσμος συμπεριφέρεται με διαφορετικούς τρόπους. Άλλοι τα ακολουθούν κυρίως για να προστατέψουν την υγεία τους, άλλοι σκέφτονται και την υγεία των συνανθρώπων τους, άλλοι εστιάζουν απλά στο να μην πληρώσουν πρόστιμα, ενώ κάποιοι συμπεριφέρονται εγωιστικά, δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες και αψηφούν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού που έχει ήδη προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Σε αυτά τα πλαίσια, η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά το αν μία αλτρουιστική συμπεριφορά μπορεί να συσχετιστεί με την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19. Εξετάζεται σε ποιο βαθμό οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι επιδεικνύουν αλτρουιστική συμπεριφορά, και επίσης σε ποιο βαθμό αναφέρουν ότι τηρούν τα μέτρα κατά του ιού. Μελετήθηκε επίσης η επίδραση των δημογραφικών στοιχείων των συμμετεχόντων (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση, ύπαρξη παιδιών ή όχι) τόσο στην αλτρουιστική συμπεριφορά όσο και στην τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης του ιού. Τέλος, το μεγάλο ερώτημα της παρούσας έρευνας είναι το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αλτρουιστικής συμπεριφοράς και της τήρησης των μέτρων κατά του κορονοιού. Στην έρευνα συμμετείχαν 316 άτομα άντρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, κάτοικοι κυρίως της Θεσσαλονίκης, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας (πχ Αθήνα, Κρήτη, Πάτρα, Καστοριά). Ο Μέσος Όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 39,73 χρόνια (Τ.Α.=14,91). Η μικρότερη ηλικία που σημειώθηκε ήταν τα 18 έτη ενώ η μεγαλύτερη τα 77 έτη. Τα ερευνητικά δεδομένα συλλέχτηκαν με τη συμπλήρωση σχετικού διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται 20 ερωτήματα από το ερωτηματολόγιο The Helping Attitude Scale (Nickell,1998). Επίσης 8 αυτοσχέδια ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Όλα τα ερωτήματα είναι κλειστού τύπου και οι πιθανές απαντήσεις διατάσσονται με τη μορφή πεντάβαθμης κλίμακας Likert. Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας έδειξαν ότι, όσον αφορά στην επίδραση των ατομικών στοιχείων στις αλτρουιστικές συμπεριφορές, σημαντικό ρόλο παίζει μόνο το φύλο. Οι γυναίκες εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία και αλτρουιστικές συμπεριφορές σε σχέση με τους άνδρες. Η ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση και η απόκτηση παιδιών δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στην έμφυτη ανάγκη για ένα χέρι βοηθείας προς τον συνάνθρωπο. Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοιού, διαπιστώθηκε ότι όλα τα ατομικά χαρακτηριστικά επιδρούν σημαντικά στην τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19. Όσον αφορά το μεγάλο ερώτημα της συσχέτισης των δύο μετρήσεων της έρευνας η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει μια θετική μέτριου βαθμού στατιστικά σχέση μεταξύ της αλτρουιστικής συμπεριφοράς και της τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοιού.
Keywords: Πανδημία Covid 19
Αλτρουιστική συμπεριφορά
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PapadopoulouKleomeniMsc2022.pdf838.08 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons