Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27296
Author: Σπαλιώρα, Αφροδίτη
Title: Η ηθικοπολιτική φιλοσοφία του Αριστοτέλη: πρότυπα ηγεσίας και εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η περίπτωση της διαχείρισης κρίσεων.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Μακρής, Σπυρίδων
Abstract: Η σχολική λειτουργία αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία που διέπεται από πολλούς και σύνθετους ρόλους. Πρωταρχικής σημασίας, αναμφίβολα είναι ο πολυσχιδής ρόλος του εκπαιδευτικού, ως ηγέτη, ο οποίος καλείται να οδηγήσει την εκπαιδευτική κοινότητα σε έναν αποτελεσματικό προσανατολισμό. Στην παρούσα έρευνα παρουσιάζεται η συμβολή της ηθικοπολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα η αναφορά του στα πρότυπα ηγεσίας, και η επίδρασή τους κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της εκπαιδευτικής διαδικασί-ας. Στο ερευνητικό μέρος της μελέτης μας αναπτύχθηκαν δύο ερευνητικά ερωτήματα με σκοπό την επισήμανση των αναφορών στην ηγεσία, σε ομόριζά της και σε συγγενείς, με αυτή, έννοιες, στα έργα του Αριστοτέλη Πολιτικά και Ηθικά Νικομάχεια. Έτσι, κατέστη δυνατή η παρουσίαση σημαντικών, για το προφίλ του ηγέτη εννοιών, από τον Έλληνα φιλόσοφο, χρήσιμες για το σύνολο του εκπαιδευτικού έργου και στην προκειμένη περίπτωση για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των ποικίλων κρίσεων στο Ελληνικό σχολείο. Η προβολή των χαρακτηριστικών του πολιτικού ηγέτη που εργάζεται για το κοινό καλό από τον Αριστοτέλη, αντανακλάται στο πρόσωπο και το έργο του εκπαιδευτικού ηγέτη, συμβάλλοντας στην επιτυχή έκβαση του έργου του στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία
Διαχείριση κρίσης
Φρόνηση
Πολιτικός άνδρας
Αρετή
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SpalioraAfroditiMsc2022.pdf1.94 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons