Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27292
Author: Χαριτοπούλου, Σοφία
Title: Αξιοποίηση ψηφιακών συνεργατικών τεχνικών στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας στο γυμνάσιο στο πλαίσιο της μάθησης βασισμένης στο πρόβλημα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαρσάμης, Παναγιώτης
Abstract: Βασική δεξιότητα των σημερινών πολιτών καλείται η κριτική σκέψη. Ένας κριτικά σκεπτόμενος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις επιλογές του. Αναζητά, συγκρίνει και αξιολογεί τις πληροφορίες πριν ληφθούν αποφάσεις ώστε να λυθούν προβλήματα της καθημερινής ζωής. Προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο το σχολείο οφείλει να αναζητά νέες μεθόδους διδασκαλίας που θα συνάδουν με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η διδακτική μέθοδος η «Μάθηση βασισμένη στο Πρόβλημα» (Problem based learning, PBL) συμβάλλει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Στην εν λόγω εργασία ο στόχος είναι να καταδείξει την επίδραση του διδακτικού μοντέλου της Μάθησης βασισμένης στο Πρόβλημα, το οποίο υποστηρίζεται από τη χρήση ενός συνεργατικού εργαλείου Web 2.0, Google docs, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης. Η εφαρμογή του διδακτικής έρευνας έγινε σε δύο τμήματα της Γ΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου, Γ2 και Γ3, της πόλης της Κατερίνης, που αποτελούνται από 21 και 22 μαθητές αντίστοιχα κατά τη διδασκαλία της 5ης ενότητας του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ερευνητική μέθοδος είναι μία διδακτική παρέμβαση με δύο ομάδες, μία είναι η ομάδα ελέγχου (τμήμα, Γ2) και μία η πειραματική ομάδα (τμήμα, Γ3). Η χρονική διάρκεια της εφαρμογής του πειράματος είναι από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 13 Μαΐου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα ελέγχου διδάχτηκε την συγκεκριμένη ενότητα της Νεοελληνικής γλώσσας με το διδακτικό μοντέλο των συζητήσεων ενώ η πειραματική ομάδα με το διδακτικό μοντέλο της Μάθησης βασισμένης στο Πρόβλημα. Τα μέσα συλλογής δεδομένων είναι ένα ερωτηματολόγιο όπου ανιχνεύεται το προφίλ όλων των μαθητών που συμμετείχαν και τέσσερις ρουμπρίκες αξιολόγησης δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης οι οποίες συμπληρώθηκαν πριν και μετά από την πειραματική διαδικασία τόσο από τους μαθητές, όσο και από την εκπαιδευτικό -παρατηρητή. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας έδειξαν ότι η πειραματική ομάδα πέτυχε μετά την παρέμβαση καλύτερες επιδόσεις σε όλες τις δεξιότητες της κριτικής σκέψης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Τα ίδια αποτελέσματα έδειξε η καταγραφή των επιδόσεων των μαθητών από την εκπαιδευτικό-παρατηρητή μέσω της συμπλήρωσης των ίδιων ρουμπρικών. Μέσα από την πειραματική διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στην παρούσα εργασία αναδείχτηκε ο θετικός ρόλος της συνεργατικής γραφής με το εργαλείο Web 2.0, Google docs υποστηριζόμενη από το διδακτικό μοντέλο της Μάθησης βασισμένης στο Πρόβλημα στην καλλιέργεια δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης.
Keywords: Συνεργατική γραφή με υποστήριξη υπολογιστή
Google docs
Μάθηση βασισμένη στο Πρόβλημα
Κριτική σκέψη
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CharitopoulouSofiaMsc2022.pdf1.52 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons